10 års nordisk samarbejde om e-infrastruktur sikres

10 års nordisk samarbejde om e-infrastruktur sikres

13.05.2013
En historisk milepæl inden for langsigtet nordisk samarbejde passeres nu med en 10-årig aftale om fælles udvikling af avancerede IT-tjenester for forskning. Aftalen præsenteres onsdag den 15. maj i Trondheim, hvor The Nordic e-Infrastructure Collaboration – NeIC – afholder konference om e-infrastruktur for forskning.

E-infrastruktur er vores elektroniske (e-) veje: supercomputere, lagringssystemer og tjenester, som sikrer, at forskerne kan arbejde og samarbejde effektivt i den digitale tidsalder. Det er kostbart og kræver højt specialiserede kompetencer at betjene systemerne – til gengæld giver det forskerne adgang til at benytte de mest avancerede teknologier og åbner dermed nye veje til fremtiden.

Rammeaftale finansierer e-infrastruktur indtil 2023

De nordiske lande har de seneste 10 år bevist, at samarbejde om e-infrastruktur giver resultater. Siden 2003 har man samarbejdet om deltagelse i CERN’s verdensomspændende Large Hadron Collider Computing Grid for at støtte grundforskning på fysik-området. Gennem dette har de nordiske lande givet et beskedent, men nødvendigt, bidrag til opdagelsen av Higgs partikel i 2012. Science kårede dette til 2012’s vigtigste forskningsgennembrud.

Finland, Norge, Danmark, Island og Sverige har skabt resultater og opbygget kompetencer, som ikke havde været mulige at skabe hvert land for sig. Derfor har de samme lande nu skrevet under på et Memorandum of Understanding, som gælder 2013-2023. Konkret sikrer det årlig finansiering på 12,5 MNOK (2013) til The Nordic e-Infrastructure Collaboration – NeIC – således, at det nuværende samarbejde kan videreudvikles, og nye tjenester kan tilbydes de nordiske forskersamfund inden for et bredere spektrum af fagområder. NeIC administreres af NordForsk i Oslo, der netop arbejder med nordisk forskningssamarbejde og -politik.

NordForsks direktør, Gunnel Gustafsson, er stolt af resultatet og siger

- At vi kan indgå et 10-årligt samarbejde er ikke set før i Norden, og det er utroligt positivt, fordi det tilfører vores forskning merværdi. Hver for sig er vores lande for små til at engagere sig i meget specialiserede e-infrastrukturer, men sammen udnytter vi vores ressourcer bedst muligt.

Konference og workshops i Trondheim 13.-16. maj 2013

Gudmund Høst, direktør for NeIC, ser frem til at kunne præsentere det nyligt underskrevne Memorandum of Understanding på onsdag i Trondheim. Her er Nordens forskere og tekniske eksperter nemlig samlet til konferencen Nordic e-Infrastructure Collaboration: Lessons, Opportunities and Future Directions.

- Jeg glæder mig meget til fire intense dage i Trondheim sammen med 160 kolleger. I kontaktfladen mellem forskere og tekniske eksperter kan vigtige problemstillinger for forskerne formuleres og kommunikeres. Konferencen bliver et drivhus for udvikling af ideer til innovative tekniske løsninger og bidrage til at give retning for samarbejde om e-Infrastruktur fremover, siger Gudmund Høst. Gennem det nye Memorandum of Understanding har de nordiske forskningsråd vist stort fremsyn og skabt en stabil ramme for, at vi kan fokusere kræfter og kompetencer på effektive fælles løsninger for forskerne.

Norden, NordForsk, Intel, HP, Hitachi Data Systems, CSC - IT Center for Science, DeIC, NeIC, NORDUnet, Norwegian University of Science & Technology, RHnet, Swedish National Infrastructure for Computing og UNINETT Sigma finansierer konferencen.

 

Kontakt

For mere information om konferencen 13.-16. maj 2013:

NeIC-direktør Gudmund Høst: gudmund.host@nordforsk.org +47 95 81 68 46 eller seniorrådgiver Erlendur Helgason: erlendur.helgason@nordforsk.org +47 90 11 10 12.

Pressehenvendelser kan rettes til kommunikationsrådgiver Linn Hoff Jensen: linn.jensen@nordforsk.org +47 97 46 65 64

Om Nordisk e-infrastruktursamarbejde

The Nordic e-Infrastructure Collaboration (NeIC) faciliterer udvikling af e-infrastrukturløsninger på områder, hvor det skaber fælles nordisk merværdi. NeIC er spredt organisation, der består af tekniske eksperter og forskere fra akademiske it-centre i hele Norden. Neic.nordforsk.org

NordForsk er et organ under Nordisk ministerråd, som finansierer nordisk forskningssamarbejde og rådgiver om nordisk forskningspolitik. NordForsk.org

Tekst: Linn Hoff Jensen
Foto: Leigh Prather/shutterstock

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her