Arktis er et vindue til fremtiden

Arctic Frontiers blev afholdt i Tromsø. Solen kom tilbage efter to måneder i skjul, og 'soldag' blev fejret med solboller på konferencens anden dag.

Arktis er et vindue til fremtiden

28.01.2014
1.400 forskere, politikere og erhvervsfolk mødtes i Tromsø i slutningen af januar for at lære af hinanden og skabe et bedre beslutningsgrundlag for en bæredygtig økonomisk udvikling i Arktis.

- Vi høster det, vores forfædre har sået, og vi sår for de kommende generationer. Dét er det nødvendige perspektiv, når vi taler om udvikling i Arktis. Arktis er et vindue til fremtiden.

Dagfinn Høybråten

Ordene er Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråtens på konferencen Arctic Frontiers – Humans in the Arctic i Tromsø den 19.-24. januar 2014. Her var politikere, forskere og erhvervsliv samlet for at diskutere Arktis’ nutid og fremtid. Fokus var særligt på de mennesker – omkring fire millioner – som har deres hjem i området. Cirka 1.400 interesserede havde fundet vej til Tromsø, som med klart vejr, nordlys og minus 10 grader gjorde god reklame for Arktis.

Balance er et nøgleord

NordForsk deltog i konferencen for at gøre opmærksom på det kommende felles nordiske forskningsprogram for Arktis 'Responsible Development of the Arctic – Opportunities and Challenges – Pathways to Action', som bliver tilgængeligt til sommer. Vi fangede Arctic Frontiers’ styregruppeformand Salve Dahle. Dahle fortalte:

Salve Dahle, Chair, Arctic Frontiers’ Steering Committee, Director, Akvaplanniva

- Jeg er meget tilfreds med konferencen. Vi har besøg af store, interesserede delegationer fra hele verden, som har taget Arctic Frontiers til sig som en værdifuld mødeplads. Hvis jeg skal fremhæve en taler, som har gjort særligt indtryk på mig, vil jeg pege på professor Sean Strain fra University of Ulster og hans oplæg om kviksølv i de fisk, vi spiser. Hans pointe er, at selvom der er kviksølv i fiskene, er der også masser af fordele ved at spise dem, så vi skal finde en god balance. Og præcis dét gælder for mange arktiske problemstillinger – regionen udvikler sig, og vi skal finde holdbare balancer. Vicedirektør Remi Eriksen fra DNV GL Group stillede det også godt op i sit indlæg ved at spørge: Hvor sikkert er sikkert nok?

Hvad der helt præcist skal til for at sikre en bæredygtig udvikling med respekt for Arktis’ indbyggere, er der ingen, der for alvor kan svare på. Og derfor er en forskningsindsats så vigtig. Men formand for Grønlands regering Aleqa Hammond opfordrede til en generel afmystificering af Arktis, så vi kan se de reelle udfordringer i området. Det var en pointe, der gav genlyd blandt konferencens deltagere.

Aleqa Hammond

Dahle tilføjer:

- Det var også utroligt spændende at høre Hammond. Hun klargjorde på en god måde de udfordringer, som Grønland står over for, med at udvikle et mere alsidigt næringsgrundlag for at øge statens indtægter.

Det inkluderer minedrift og offshore-aktiviteter i et barskt og sårbart arktisk miljø.

 

Danmark styrker forskningen i Arktis

NordForsk spurgte arktisk ambassadør for Danmark og repræsentant i Arktisk Råd, Erik Vilstrup Lorenzen, om hvor højt forskning står på dagsordenen i Rådet. Vilstrup Lorenzen fortalte:

- Forskning er en meget vigtig prioritet, for forskning ligger under alle de områder og arbejdsgrupper, Arktisk Råd har. Forskning er det helt grundlæggende fundament, når man både vil sikre en økonomisk udvikling for de mennesker, der bor i Arktis, og samtidig sikre miljøet. Der er et stort forskningsbehov, og derfor har det høj prioritet for Arktisk Råd.

Danmarks arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen

Den arktiske ambassadør fortsætter:

- Danmark har netop styrket koordineringen af den arktiske forskning med oprettelsen af Forum for Arktisk Forskning i Uddannelsesministeriet, hvor der skal skabes tættere koordination og større viden på området. Det er en indikation af, at regeringen opprioriterer indsatsen. I Arktisk Råd og udadtil i verden generelt er de nordiske lande kendetegnet ved at viden om og interesse for klimaet. Så vores stemmer har stor vægt.

 

 

 

NordForsk opslår midler til tværfaglig forskning i arktiske spørgsmål senere i år med programmet Responsible Development of the Arctic – Opportunities and Challenges – Pathways to Action. Indtil videre deltager Norge, Sverige, Finland, Island og Grønland sammen med NordForsk.

Hold dig opdateret om, hvornår programmet opslåes via NordForsks nyhedsbrev.

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Billeder: Salve Dahle, Linn Hoff Jensen og Norden.org

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her