Arktis er rigt

Arktis er rigt

02.07.2014
Arktis er rigt. Arktis er fyldt med kompetencer. Arktis er centrum. Arktis betyder noget. Præsident for UArctic Lars Kullerud er fascineret af Arktis, og den 25. juni 2014 gav han sin begejstring og indsigt videre til tilhørere på EuroScience Open Forum i København.

Arktiske forhold fylder ganske meget i den offentlige debat for tiden. Klimaspørgsmål optager sammen med økonomiske og politiske temaer mange mennesker. Men de færreste af os har været i på besøg i det, vi normalt betegner som Arktis. Så hvordan er det egentlig at forske i Arktis? Lars Kullerud har besøgt mange områder i Arktis og lod tilhørerne på Exhibition Stage i TAP 1 få et kig ind i den arktiske befolknings virkelighed.

Lokalbefolkningen ved bedst

Lars Kullerud ESOF Arktis

Kulleruds vigtigste pointe var, at de mennesker, som bor i Arktis, selv skal have lov til at bestemme i hvilken retning, udviklingen skal bevæge sig. Skal naturressourcer beskyttes og bevares, eller skal industrien have lov at rykke ind og ændre det økonomiske og fysiske landskab? ’Hvad med at spørge folk, som bor der,’ var Kulleruds indgangsvinkel.

- Når folk får internet, begynder børnene at spille spil på mobilen ligesom alle andre, og folk begynder naturligvis at handle på nettet. Det betyder, at den lokale butik går nedenom og hjem, og at folk ikke længere træffer hinanden der, men til gengæld skyper med folk i den anden ende af verden. Er det godt eller dårligt? Jeg skal ikke kunne svare for dem, fortalte Kullerud.

Derfor er det vigtigt, at folk bliver uddannede – og at en del af dem bliver hjemme og bruger deres viden lokalt og skaber nye arbejdspladser og muligheder, ifølge Kullerud. University of the Arctic arbejder netop for det samt for at sprede kendskabet til arktiske forhold rundt om i resten af verden. For når der skal træffes vigtige beslutninger, så stoler folk generelt mere på en, de kender.

 

Skru op for nysgerrigheden

Arktis er stort og spredt ud over den nordlige del af verden. Områderne er derfor forskellige, men der er den fællesnævner, at der generelt bor få mennesker på utroligt god plads med mange naturressourcer. Det får Kullerud til at pointere, at Arktis er rigt. Her er også stærke kompetencer inden for eksempelvis design og dans, såvel som teknologi og turisme.

Når det kommer til de væsentligste forskningsspørgsmål i Arktis, fortalte Lars Kullerud:

- Klimaspørgsmål optager ikke befolkningen i Arktis i så høj grad som sundhed, mulighed for job, fiskeri, transport, minedrift, og turisme. For eksempel skaffer Arktis mad til resten af verden i kraft af fiskeri – men dem, som bor der, får ikke nok ud af det. Lige så forståeligt optager det folk meget, hvis de ikke kan komme frem på grund af manglende infrastruktur. Når vi som forskere kommer til Arktis, gør vi klogt i at spørge lokalbefolkningen til råds, for de har ofte andre spørgsmål at stille, end jeg har.

En tilhører var interesseret i, hvordan man håndterer at komme på besøg i Arktis, og om man trænger sig på. Lars Kulleruds klare holdning og råd var, at opfatte sig selv som en slags avanceret turist, der møder folk med nysgerrighed og respekt og som – hvis det kan lade sig gøre – vender tilbage og præsentere resultaterne af forskningen.

- Skru op for nysgerrigheden, og respekter lokalbefolkningens nysgerrighed og kompetencer, fortalte Lars Kullerud.

 

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Foto: Terje Heiestad

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her