Arktisk forskning krydser faggrænser

Konferencen Arctic Circle blev afholdt i Harpa, Reykjavik

Arktisk forskning krydser faggrænser

21.12.2014
Giv os tid til at arbejde tværfagligt, lyder det fra en forsker på konferencen Arctic Circle 2014 i Reykjavik. Det er heldigvis lige præcis, hvad NordForsks aktuelle Arktis-call giver mulighed for. Husk ansøgningsfrist 4. marts 2015 kl. 14.00.

Interessen for Arktis stiger, efterhånden som klimaforandringer berører flere menneskers hverdagsliv, og områdets naturressourcers økonomiske potentiale for alvor bliver tydeligtEn stor del af verdens uopdagede olie- og gasressourcer findes i Arktis – noget som også vækker den private sektors interesse. Konferencen Arctic Circle 2014 i Reykjavik, arrangeret af non-profit organisationen Arctic Circle og et væld af partnere 31. oktober til 2. november 2014, afspejlede med ca. 80 sessioner og 1.400 deltagere fra 37 lande, at interessen er stor.  


Præsentation af arktisk forskningsprogram 

Harpa, indenfor

NordForsks Marianne Røgeberg var inviteret til Arctic Circle 2014 for at fortælle om det nye fællesnordiske Arktis-program Ansvarlig udvikling af Arktis – muligheder og udfordringer på sessionen 'Science and Technology of Disappearing IceCurrent Priorities and Collaboration Between Researchers, Funders and Business Communities'. Her fortalte Røgeberg om, hvordan programmet er udviklet og understregede, at det kræver samarbejde mellem forskere fra minimum tre nordiske lande, og at andre parter – både andre nationaliteter og industrien – er mere end velkomne til at deltage i forskningsprojekterne. Finansieringen er reel common pot blandt de deltagende lande, så det er de bedste projekter, der finansieres.

 

arctic circle panelNordForsk medfinansierer samtidig Belmont Forums call Arctic Observing and Research for Sustainability, som offentliggør nye bevillingshavere i starten af 2015. De to calls har flere paralleller, blandt andet at et tværfagligt perspektiv vægter højt. Så for at have sammenhæng mellem de to programmer, valgte NordForsk at medfinansiere Belmont call’et med 2 millioner NOK. Da puljen er en såkaldt Virtual Common pot, aktiveres de to millioner kun, hvis forskere fra minimum tre nordiske lande har søgt og bliver vurderet excellente af Belmont Forums peer review-panel.  

Belmont Forums programdirektør i National Science Foundation, Erica Key, fortæller:

Vi har gjort et stort stykke arbejde for at mødes som finansierende organisationer i en fælles forståelse af hinandens perspektiver og tilgange. Støtte til observering af Arktis kan nemlig have mange forskellige former. I Belmont Forum går internationale finansierende organisationer sammen for at finansiere den bedste forskning, inklusive observationer, i Arktis. Ansøgninger skal leve op til the Belmont Challenge, som kræver samarbejde mellem naturvidenskab, samfundsvidenskab og slutbrugere. I vores fælles review proces, kigger vi nøje på disse sammenhænge.

 


Tværfaglighed tager tid

På flere sessioner blev tværfaglige forskningsspørgsmål diskuteretog NordForsk bad dr. Michael Karcher, Alfred Wegener Institut, uddybe behovet:  

Michael KarcherVi har brug for tid og tålmodighed til at arbejde sammen med forskere fra andre discipliner. Et problem, når samfundsvidenskab og naturvidenskab skal samarbejde, er sproget – noget så simpelt som at vi kan finde på at bruge same ord for helt forskelige ting. Derudover er den videnskabelige tilgang forskellig. I et projekt, hvor én work package for eksempel har et samfundsvidenskabeligt omdrejningspunkt og én har et naturvidenskabeligt, hvilke informationer udveksler vi så? Hvad er tidshorisonterne? Det kræver mere end et enkelt møde at finde ud af den slags. Og det kan være svært at bruge kostbar arbejdstid på den slags processer. Heldigvis er det sjovt, og jeg er helt sikker på, at det er vejen frem.

 


 


 Arctic Circle havde Rannísdet islandske forskningscenterog the International Arctic Science Committee (IASC) arrangeret to breakout sessions under overskriften Science and Technology of disappearing ice. Den første havde undertitlen Institutional Scientific Cooperation, mens den anden hed Current priorities and collaboration between researchers, funders and business communities. 

 
Institutional Scientific Cooperation:

Michael KarcherforskerAlfred Wegener Institute 

Tero Vauraste, CEO, Arctia Shipping, Finland 

Erica Key, programdirektør, Division of Polar Programs, National Science Foundation 

Eyjólfur Gudmundssonrektor, University of Akureyri 

Páll Ásgeir DavídssonVox Naturae, Iceland 

Moderator: David Hik, professor, University of Alberta 

 

Current priorities and collaboration between researchers, funders and business communities: 

Jan-Gunnar WintherdirektørNorsk Polarinstitutt: Arctic Science: Challenges and Opportunities 

Michael KarcherforskerAlfred Wegener Institute: The EU Framework Programs and scientific cooperation  

Steingrímur Jónsson, professor, University of Akureyri 

Paul Holthus, CEO, World Ocean Council 

Marianne Røgeberg, chef for arktiske forholdNordForsk 

Hongqiao Hu, kontorchefPolar Research Institute of China (PRIO) 

ModeratorThorsteinn Gunnarssonkontorchef, Rannís 

 

Tekst og billeder: Linn Hoff Jensen

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her