Att se in i stjärnor

17.03.2006
Hur kan vi få information om stjärnans innandöme genom observationer med dagens optiska utrustning? Denna fråga var det genomgående temat i en NordForsk forskarskola ‘’Looking Inside Stars’’ vid Molėtai observatorium utanför Villnius.
Alla stjärnor är inte lika. De är inte allihop vita små blinkande prickar av ljus på en härligt svart natthimmel. De har alla olika form, färg och en del kanske pulserar. Förklaringen till deras egenskaper ligger inuti stjärnan. Det är här som energin från nukleära krafter frigörs och transporteras till dess yta.

Mellan den 7-21 augusti 2005 undervisades forskarstuderande i de nordiska länderna, Ryssland och Litauen av internationella experter i astrofysik. De fick även utföra observationer med hjälp av den moderna optiska utrustning som fanns att tillgå. Inriktningen var astroseismologi, där man studerar de akustiska vågorna som färdas inuti stjärnan genom att undersöka stjärnans variation i ljusstyrka.

De forskarstuderandes uppgifter och observationer vid denna och tidigare forskarskolor har nu sammanställts av E.G. Meištas och J.-E. Solheim i skriften ’’Looking Inside Stars’’. Mer information om forskarskolan hittas på http://www.itpa.lt/mao/norfa2005/.
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her