eScience är framtiden

Halldór Ásgrímsson. Foto: Bård Gudim

eScience är framtiden

20.03.2011
- eScience handlar om framtidens vetenskapliga revolutioner och om utveckling och användandet av nya avancerade verktyg inom informations- och kommunikationsteknologi, säger generalsekreteraren i Nordiska ministerrådet, Halldór Ásgrímsson. - Detta är en förebild för gott nordiskt samarbete!

När de nordiska utbildnings- och forskningsministrarna hösten 2010 beslutade att igångsätta eScience som ett nordiskt globaliseringsprojekt skapades en hävstång och drivkraft för framtida nordisk forskningssamarbete inom helt centrala utvalda områden som klimat och hälsa.

Jag är väldigt positiv till hur vi på ministerrådet långsiktigt har kunnat samarbete med NordForsk och de nationella forskningsfinansiärerna för att bidra till utveckling, ökad konkurrenskraft och synlighet av eScience som ett nordisk styrkeområdet. Jag har stora ambitioner för det här området och jag ser en stor potential för vidare nordiskt samarbete runt Östersjön och i Europa.

Det blir också spännande att se hur den här satsningen kan skapa synergier med andra projekt kring infrastruktur och högre utbildning. Jag ser fram emot det fortsatt samarbete på den här området med NordForsk, Nordunet och de nationella forskningsaktörerna.

NordForsk anställer för närvarande en direktör för sin eScience-verksamhet.


Läs mer om globaliseringsinitiativet eScience här!

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her