Finsk kvinna ny chef för ESF

08.10.2007
Helsingfors universitets prorektor Marja Makarow har blivit utnämnd till generaldirektör för europeiska vetenskapsstiftelsen European Science Foundation (ESF). ESF:s styrelse fattade beslutet vid sitt möte fredagen den 28 september i Helsingfors. Makarow är den första kvinnan som väljs till posten som ESF:s generaldirektör, ett av toppjobben på den europeiska vetenskapsarenan.
 Finsk kvinna ny chef för ESF
"Jag ser med stor entusiasm fram emot möjligheten att kunna helt och hållet koncentrera mig på att främja vetenskapen och dess samhälleliga genomslag", säger Makarow. ESF spelar enligt henne en allt viktigare roll som ett komplement till dels nationell forskningsfinansiering och nationella forskningsaktörer, dels Europeiska unionens ramprogram. Makarow vill vinnlägga sig om att tillsammans med ESF:s medlemsorganisationer, beslutsfattare och personal binda samman den splittrade strukturen av vetenskapen i Europa. "ESF erbjuder en enastående chans att inverka på europeisk forskningspolitik."

Europeiska vetenskapsstiftelsen ESF främjar vetenskapen och grundforskningen i Europa genom att föra samman forskare i olika länder, bygga upp forskningsprogram och -nätverk samt genom att ta i behandling sådana ärenden som är av strategisk betydelse för europeisk forskningspolitik. Idag har stiftelsen omkring 80 medlemsorganisationer från 30 länder. Medlemmarna utgörs av olika organisationer som finansierar vetenskaplig grundforskning samt av vetenskapsakademier. Finland representeras av Finlands Akademi och Delegationen för Vetenskapsakademierna i Finland. ESF:s förvaltningsämbete ligger i Strasbourg i Frankrike.

Marja Makarow är professor i tillämpad biokemi och molekylär biologi vid Helsingfors universitet. Hon har tidigare varit forskningschef vid Biotekniska institutet (2000–2004), professor i medicinsk biokemi vid Kuopio universitet (1998–2000) och Finlands Akademis äldre forskare (1997–1999).


(www.aka.fi)
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her