Fler kvinnor – andra perspektiver

25.03.2003
Kvinnor dominerar nu grundutbildningarna. Hälften av svenska doktorander kommer snart att vara kvinnor. Men kvinnor har fortfarande svårt att ta sig fram i den akademiska hierarkin.
Kvinnor dominerar nu grundutbildningarna. Hälften av svenska doktorander kommer snart att vara kvinnor, men kvinnor har fortfarande svårt att ta sig fram i den akademiska hierarkin.

Ökningen i kvinnoandelen på grundnivå slår inte självklart igenom när tjänster skall tillsättas. 45 procent av doktoranderna i Sverige är kvinnor, men majoriteten försvinner från akademia efter disputationen.

Tidningen Dagens Forskning ställar frågan om kvinnors forskning har en annan inriktining än männens. - Ja, det har den, men det er långt ifrån givet att kvinnors intressen får ta plats inom forskningen, säger journalisten Beata Arnborg. Kvinnor väljer ofta sk. "mjuka ämnen". Tidigare var dessa ämnen omöjliga att forska om, men numera kan man mycket väl forska om "vardagsfrågor". Men ökningen av kvinnliga forskare kommer också att innebära att diversiteten i forskningen blir större. Kvinnor och män ser olika saker i samma metarial, och medvetenheten ökar om att vår världsbild behöver kompletteras.
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her