Fokus på klimatforskningssamarbete i Östersjöregionen

08.02.2008
Klimat- och energifrågor står i fokus för en arbetsgrupp med parlamentariker från hela Östersjöregionen som nyligen inlett sitt arbete. Ann-Kristine Johansson representerar Nordiska rådet i gruppen, hon efterlyser ett stärkt forskningssamarbete och utbyte av information och erfarenheter om effektiva politiska styrmedel för att påverka energiproduktionen och -konsumtionen i regionen.
 Fokus på klimatforskningssamarbete i Östersjöregionen
Gruppen hade sitt första möte i Estland på tisdagen under ledning av den estniske parlamentsledamoten Mart Jüssi. Parlamentarikergruppens mål är att stärka det regionala samarbetet kring energi och klimatförändringar.
Ann-Kristine Johansson var optimistisk efter det första mötet i Tallinn. -Det var en stor uppslutning och alla var mycket engagerade. Jag förväntar mig att arbetsgruppen fokuserar på att försöka involvera befolkningarna, inte minst de unga i arbetet med att reducera klimatgaser, sade Johansson, även medlem av Nordiska rådets miljö- och naturresursutskott.

Anne Grete Holmsgaard från det danska folketinget blev vald till arbetsgruppens vice ordförande.

-Det fanns en stor uppbackning för att koncentrera arbetet kring ökad energieffektivitet och en utveckling av förnyelsebara energikällor. På de här områdena kan alla länder gynnas av ett samarbete. Jag glädjer mig till det fortsatta arbetet och förväntar mig att också ryska parlamentariker ansluter sig till gruppen, säger Holmsgaard.

Arbetsgruppen för energi och klimatförändringar verkar inom ramen för den parlamentariska Östersjökonferensen BCPC. BSPC leds i år av den svenska parlamentarikern Sinikka Bohlin.


(www.norden.org)
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her