Forbered jer på det bedste

James H. Yeck, direktør for ESS

Forbered jer på det bedste

11.01.2016
Administrerende direktør for European Spallation Source (ESS) James H. Yeck opfordrer til engagement og koordination i de nordiske lande, mens vi forbereder os på, at neutronerne begynder at spredes i 2020.

Hvordan vil ESS påvirke de nordiske lande?

‘Der er ingen tvivl om, at ESS vil få en enorm indflydelse på samfundet, både økonomisk og videnskabeligt. Det ved vi af erfaring fra andre faciliteter. Det er mindre let at forudse, hvad resultatet af de videnskabelige forsøg bliver. ESS er et værktøj til at opnå forskningsresultater. Vi ved, at forskerne vil få resultater; vi ved bare ikke, hvad de bliver. Og de højtuddannede ansatte er en fordel for virksomhederne i området. Nogle af de bedste og klogeste hoveder i verden vil komme til ESS og bruge tre dage, måske en uge, på at producere data, og så vil de tage af sted igen, analysere dataene, publicere en afhandling og bidrage til videnmassen,’ fortæller James H. Yeck og fortsætter: 

’Geografien spiller en rolle. Geografien gør en forskel. Personer tættere på faciliteten har bedre muligheder for at gøre brug af den. De lokale universiteter er ofte katalysatorer. Med lokale mener jeg i en radius på omkring 800 kilometer. De nordiske lande har en helt fantastisk mulighed her. At MAX IV og ESS kommer online i samme årti er virkelig bemærkelsesværdigt.’ 

 

Jim Yeck

De nordiske lande har en helt fantastisk mulighed her. At MAX IV og ESS kommer online i samme årti er virkelig bemærkelsesværdigt.’ James H. Yeck, adm. dir., ESS Hvad har vi gjort for at få det til at ske?

‘I de nordiske lande er der en dyb påskønnelse af forskningens fordele. Investering i forskning i forhold til BNP er relativt stor, hvilket reflekterer den prioritet. Så de nordiske lande har et kulturelt bagtæppe, som gør det lettere at have den politiske diskussion,’ siger James Yeck. 

Hvordan kan de nordiske lande få mest muligt ud af ESS?

‘I ESS vil vi gerne involvere lokalsamfundet, så det, vi gør, formes af de input, vi får. Det gør det stærkere og bedre. Når man kombinerer top-down anerkendelse af forskningens generelle værdi for samfundet med bottom up-initiativer, så har man en ramme, hvor der kan ske gode ting.

For nylig har vi underskrevet et memorandum of understanding med Chalmers universitet, og det synes jeg er fantastisk. Det så jeg gerne med masser af universiteter. Og hvis engagementet var organiseret i større grupper end ét universitet, ville det være endnu bedre,’ fastslår James H. Yeck.

Hvad ville du gerne se fra de nordiske lande?

‘Bedre koordinering er meget nyttigt. Vi går ad samme vej, men der kan være mange små afstikkere på vejen. Vi har brug for koordinering, så vi ikke drukner i detaljer, men kan se fremad.

Det er fantastisk, hvad Sverige og Danmark har opnået som værtslande. Jeg tror, det skyldes et dybt engagement. Når vanskelige emner dukker op, er der en forståelse og en villighed til at finde løsninger på grund af dette høje engagement. Det vigtigste er, at faciliteten har stærk opbakning i forskerverdenen. Vi drager fordel af, at landene har prioriteret ESS gennem en nationale processer.

Jeg håber, at alle de nordiske lande vil være med, fordi vi bygger et værktøj, der bliver det bedste i verden. Ikke alle lande har i dag de forskere, der skal til, på dette område, og det giver mening at begynde at forberede sig. Det sker ikke fra den ene dag til den anden,’ konkluderer James H. Yeck.

 

Interviewet er bragt i NordForsks 10 års jubilæumsmagasin

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Foto: Kim Wendt/NordForsk

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her