Forskere nærmer sig bedre cancerscreeningsmetoder

Professor Joakim Dillner

Forskere nærmer sig bedre cancerscreeningsmetoder

26.01.2016
Nordic Information for Action eScience Centre (NIASC) arbejder for at forbedre de samfundsmæssige forudsætninger for sundhed i Norden. 12. januar 2016 holdt centret sit tredje årsmøde for at dele erfaringer og status og kigge fremad mod de kommende tre år.

NIASC er et af tre Nordic Centres of Excellence i NordForsks Nordic eScience Globalisation Initiative (NeGI), og centret begyndte sit forskningsarbejde primo 2014. Årsmøderne er essentielle i det geografisk spredte centers arbejde, som samler 16 partnere fra hele Norden samt Estland og Polen. Cirka 40 forskere og forskerstuderende mødtes i år på Panum i København, hvor de fremlagde deres forskning for hinanden.

Den seneste udvikling

Leder af NIASC, professor ved Karolinska Institutet i Stockholm Joakim Dillner fortæller om arbejdet det seneste år: ’Alle stillinger er besat – både ph.d.-studerende, postdocs og bioinformatikere, så vi har et fuldt hold på plads, som kan gøre et godt stykke nordisk baseret arbejde. Noget af det mest interessante, medarbejderne har udrettet, og som samtidig er nærmest implementeringen hos brugere, er it-støtte til at kunne lave gynækologisk celleprøvetagning i hjemmet, samt it-støtte for at kunne begrænse negative effekter ved screening for prostata-cancer. Ser man på de milepæle, som vi har opstillet for projektet, så synes jeg, at det specielt inden for rekruttering og mobilitet er gået over forventning – en del medarbejdere har fået en stilling i et andet nordisk land end deres eget.’

I løbet af dagen blev der blandt andet talt om, hvordan patientjournaler kan bruges til at opdage mønstre i sammenhænge mellem forskellige sygdomme, som baner vej for bedre personligt tilpasset medicin og individualiseret behandling, om hvordan computermodeller kan forbedres, så borgere bliver inviteret til præcis de cancerscreeninger, den enkelte har behov for, om hvordan sundhedssystemet får kvinder, som ikke har reageret på indkaldelser til screening for livmoderhalskræft i over 10 år, til at tage imod invitation, om en app som tilbyder læring om screening for livmoderhalskræft i form af et spil, og om hvordan man kan gøre det danske biobank-registersystem, som er meget vellykket, til kunne bruges i alle nordiske lande.

NIASCS ledelse mødtes desuden med centrets internationale Scientific Advisory Board, så de eksterne eksperter kan følge arbejdet.

Nordisk synergi

Det overordnede mål for NIASC er at udvikle e-videnskabsværktøjer, som kan forbedre sundhed og samfundsmæssige betingelser for sundhed. Et hovedformål er at udvikle og forbedre algoritmer til at vurdere risiko for bryst-, prostata-, tarm- og livmoderhalskræft, som i sidste ende kan føre til bedre cancerscreeningsprogrammer.

’Der er behov for nordisk synergi på området, særligt når vi taler uddannelse og mobilitet,’ siger Joakim Dillner, og fortæller om uplanlagte synergier, som er opstået de seneste to år:

’Vi har et aktivt nordisk netværk, som har resulteret i meget vigtige ting, som vi måske ikke havde planlagt. Men når kontakten mellem forskere er etableret, så sker nogle ting af sig selv. Et eksempel er, at det islandske program for screening for livmoderhalscancer er begyndt at sende alle deres prøver for HPV-virus til Sverige, fordi de har opdaget, at det ganske enkelt er mere kost-effektivt at få dem undersøgt der. Det var ikke sket uden det netværk, som er skabt gennem NordForsks satsning på NIASC. Et andet eksempel er det danske initiativ med et nationalt register for laboratoriedata, som er internationalt innovativt, og som vi har gode muligheder for at tilpasse det svenske forhold. Men vi havde nok ikke fået ideen til det, hvis vi ikke havde truffet danske kollegaer gennem NIASC,’ afslutter professor Dillner.

I efteråret 2016 afholder NeGI en stor, samlet konference for alle projekter, der er finansieret af programmet, der skal skabe yderligere synergi på e-videnskabsfeltet. Konferencen skal samtidig fungere som midtvejsmøde og -evaluering for de tre Nordic Centres of Excellence.

 

 

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her