Forskning må højere på dagsordenen i Nordisk Råd

HOF Kulturcenter i Akureyri, Island

Forskning må højere på dagsordenen i Nordisk Råd

09.04.2014
Nordisk Råd holdt temasession 8. april 2014 på den nordlige del af Island i byen Akureyri. Her samledes parlamentarikere fra alle partier og fra alle nordiske lande for at drøfte holdbar udvikling af naturens ressourcer.

NordForsk var med for at gøre parlamentarikerne opmærksom på NordForsks netop offentliggjorte forskningsprogram, Ansvarlig udvikling af Arktis, som Norge, Finland, Island, Grønland og Sverige er med til at finansiere. Indtil videre venter 90 millioner norske kroner på de dygtigske forskere, der skal gå sammen minimum tre lande for at kunne få del i midlerne.

Vi talte om forskningens rolle i Nordisk Råd med medlemmer af rådets Næringsudvalg og Kultur- og Uddannelsesudvalg:

 

Norsk medlem af Nordisk Råds Næringsudvalg Torgeir Knag Fylkesnes (Sosialistisk Venstreparti)

 Norsk medlem af Nordisk Råds Næringsudvalg Torgeir Knag Fylkesnes (Sosialistisk Venstreparti)

- Der er ikke nogen stor tradition for at tænke forskning i Nordisk Råd. Og hidtil har vi heller ikke haft tilgang til den forskning, der fx finansieres gennem NordForsk. Man taler om Knowledge based-policy, men parlamentarikerne i Nordisk Råd har ikke specielt forholdt sig til den forskning, som faktisk foregår. Dagfinn Høybråten fortalte netop om den Open Access-portal, som det nordiske samarbejde lancerede i sidste måned. Et første skridt i visionen om en knowledge based-policy i Nordisk Råd må være, at den viden, som NordForsk er med til at skabe, gøres tilgængelig for politikere. Som det ser ud nu, mener jeg ikke, at forskningen står højt nok på dagsordenen i Næringsudvalget. Jeg tror, at Open Access og at vi i større grad anvender forskningen i vores arbejde vil ændre det generelle fokus. For os, som ønsker et stærkere samarbejde i Norden, så er forskning en grundpille, det er narvet i udviklingen samfundene i Norden.

 

Dansk medlem af Nordisk Råds Kultur- og Uddannelsesudvalg Liselott Blixt (Dansk Folkeparti)

Dansk medlem af Nordisk Råds Kultur- og Uddannelsesudvalg Liselott Blixt (Dansk Folkeparti) fortalte:

 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Danmark ikke er med i de forskningsprojekter, der foregår i det gode nordiske samarbejde. Det er noget, jeg vil undersøge nærmere. Der er jo store udfordringer for de arktiske områder nu og i fremtiden, og det er klart, at det er noget, der lægger os alle sammen på sinde, og det tror jeg ikke bare bekymringen er i mit parti, den findes nok også i alle andre partier.

 

 

 

 

Svensk medlem af Næringsudvalget Billy Gustafsson (Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti)

Svensk medlem af Næringsudvalget Billy Gustafsson (Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti)

 

- For at håndtere fremtidens udfordringer, så tror jeg, vi må blive bedre til at prioritere forskning. På den ene side er det vældigt vigtigt, at vi ikke styrer forskningen politisk, den må og skal være uafhængig. På den anden side tror jeg også at vi må sætte os politiske mål for hvilke udfordringer vi finder det vigtigst at løse.

 

 

  

Islandsk medlem af Kultur- og Uddannelsesudvalget Valgerður Gunnarsdóttir (Sjálfstæðisflokkurinn/Selvstændighedspartiet)

 

 

Islandsk medlem af Kultur- og Uddannelsesudvalget Valgerður Gunnarsdóttir (Sjálfstæðisflokkurinn/Selvstændighedspartiet):

- Jeg tror det er nødvendigt, at vi satser på forskningen, for det er jo herigennem vi lærer nyt. Både os som politikere, men også dem, som forskningen handler om.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og foto: Linn Hoff Jensen

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her