Fra Nordpolen til Nobels fredspris

31.10.2007
NordForsk og fire andre nordiske organisationer arrangerede et klima seminar den 29. oktober i forbindelse med Nordisk Råds session. Blant talerne var polarfarer og øjenvidne Børge Ousland, en repræsentant fra erhvervslivet samt to klimaforskere og en økonomiprofessor. Arrangementet blev åbnet af Norges olie- og energiminister Åslaug Haga. Nordens svar på klimaudfordringerne er hovedtemaet på Nordisk Råds session i Oslo.
 Fra Nordpolen til Nobels fredspris
Børge Ousland fortalte levende om indtryk fra flere ekspeditioner til Nordpolen og en enkelt til Sydpolen; hans beretning illustrerede særdeles konkret klimaforandringerne i de nordligste områder af Arktis. Da han for knap 30 år siden første gang var polarfarer, var istykkelsen 30 procent større end i dag; det er nu langt flere sprækker i isen, og is smeltningen ved Nordpolen begynder en måned tidligere end for 30 år siden.

Norges olie- og energiminister Åslaug Haga sagde i sin åbningstale, at Norden bør være foregangsregion i forhold til klimaet. Norge er i gang med at lære af de øvrige nordiske lande at satse mere på vedvarende energi blandt andet i form af havmøller. Norden bør gå i spidsen også ved at overføre miljøteknologi til den fattige del af verden. Der er 1,5 milliarder mennesker, der endnu ikke har adgang til elektricitet. Det gælder således 75 procent af indbyggerne i Afrika syd for Sahara.

Andre talere var professor Eirik Schrøder Amundsen fra Københavns Universitet, professor Anders Lindroth fra Lunds universitet og koordinator for NECC et center i ‘Nordic Centre of Excellence Global Change-programmet‘, og Markedsdirektør Ragnar Eriksen fra Green Business Norway.

Endelig talte ‘Nobels Fredsprisvinder‘ Eystein Jansen, der er en af hovedforfatterne bag FN’s klimarapport.
Læs indlæggene her:

”Klimaendringerne – en stor utfordring!”
Eystein Jansen
Bjerknes Centre for Climate Research

”NECC - et Nordiskt klimatforskningssentrum”
Anders Lindroth
Lunds Universitet, koordinator NCoE NECC (Global Change)

(Kontakt NordForsk på nordforsk@nordforsk.org for å få tilsendt dette innlegget)

”Hvordan fungerer klimavirkemidlerne?”
Eirik S. Amundsen
Københavns Universitet, Det Økonomiske Råd

”Automatisk varslingssystem for vannovervåkning”
Ragnar Eriksen
Green Business Norway
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her