Hovedtendenser i Arktis’ udvikling

Hovedtendenser i Arktis’ udvikling

15.10.2015
En ny rapport, Arctic Human Development Report, peger på hovedtendenser i udviklingen i Arktis. Her sker forandringer, som ikke blot påvirker befolkningen Arktis, men i højere og højere grad påvirker hele verden.

Temperaturen blev taget på Arktis

Arctic Human Development Report II blev præsenteret af forskerne bag rapporten og derefter drøftet af nordiske politikere på seminaret Taking the Temperature on the Arctic den 7. oktober 2015 i Nordisk Ministerråds sekretariat i København. Første version af rapporten udkom i 2004, og 27 hovedforfattere har brugt de seneste 10 år på at indsamle data til opdateringen. Det store arbejde er finansieret af Nordisk Ministerråd, og seminaret blev afholdt af Norden i fokus.

Generalsekretær for Nordisk Ministerråd Dagfinn Høybråten indledte eftermiddagen med et blik tilbage til den norske polfarer Roald Amundsen, der i 1911 som den første ekspeditionsleder nåede Sydpolen. Høybråten slog fast, at Nordisk Ministerråds interesse i Arktis skal ses som et udtryk for et fælles nordisk behov for viden om regionen, så tiltag kan tilpasses fremtiden udfordringer. Journalist Martin Breum var ordstyrer.

’Climigration’

Rapportens redaktører, seniorforsker ved Stefansson Arctic Institute i Akureyri Joan Nymand Larsen og professor i geografi ved University of Northern British Colombia Gail Fondahl, gav et overblik over arbejdet, hvis formål er at sætte fokus på større trends, udfordringer, huller i vores viden om Arktis.

En ting står klart: Forandringerne i Arktis sker inden for alle områder og ikke kun på klimaområdet, selvom de her er helt afgørende. Der sker demografiske, økonomiske, politiske og kulturelle forandringer. Og kilderne til alle disse er verdens efterspørgsel efter naturressourcer.

Seniorforsker ved NordRegio og en af rapportens hovedforfattere Rasmus Ole Rasmussen pegede på én hovedtendens, nemlig, at ”isen forsvinder, og det gør kvinderne også”, for kvinder i Arktis uddanner sig i højere grad end mænd og rejser så til større byer, hvor de har adgang til et andet arbejdsmarked.

De overordnede policy-relevante konklusioner fra rapporten er, at vi har behov for at vide mere om nye interessenters indflydelse i området, og for at sprede flere best practices rundt omkring i Arktis. De forandringer, som blev beskrevet i den første rapport fra 2004, fortsætter i dag, men at interessen for Arktis er eksploderet, og at urbaniseringen i Arktis accelererer – forskerne kalder det 'climigration'. Altså at folk flytter, fordi klimaet i deres hjemegn ændrer sig markant.

Rapporten er en brik i det samlede billede af nordisk finansierede Arktis-initiativer. Nordisk Ministerråds sekretariat driver et arktisk samarbejdsprogram, og NordForsk evaluerer netop nu ansøgninger til forskningsprogrammet Ansvarlig udvikling af Arktis, muligheder og udfordringer. Cirka tre Nordic Centres of Excellence forventes at igangsættes i starten af 2016 for i alt cirka 85 millioner kroner.

Rapporten kan læses og hentes gratis fra NordPub

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

 

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her