Hvad er status på Open Access til forskningsdata i de nordiske lande?

02.09.2014
For at skabe viden og erfaringsudveksling mellem de nordiske lande om de enkelte nationale ståsteder, inviterede NordForsk den 14.-15. august 2014 repræsentanter for Island, Finland, Sverige, Danmark, Norge og EU-Kommissionen til en workshop om Open Access til forskningsdata.

Fri adgang til forskningsresultater bliver mere og mere almindeligt, og Open Access-politikker og –strategier indfinder sig i nationale og tværnationale beslutningsprocesser. Mange institutioner, inklusive EU, har allerede implementeret policies for Open Access til videnskabelige publikationer, men når det gælder resultater i form af data er diskussionerne ofte ikke kommet så langt. For at skabe viden og erfaringsudveksling mellem de nordiske lande om de enkelte nationale ståsteder, inviterede NordForsk den 14.-15. august 2014 repræsentanter for Island, Finland, Sverige, Danmark, Norge og EU-Kommissionen til en workshop om Open Access til forskningsdata.

Hvert land samt EU-Kommissionen gav en status fra deres land om, hvordan Open Access opmuntres og reguleres. Længst fremme er uden tvivl Finland, som konsekvent taler om Open Science, der dækker fri adgang til både publikationer og data samt software og metoder.

Deltagere i workshoppen var: Hanne-Louise Kirkegaard (Ministeriet for Uddannelse og Forskning i Danmark), Sami Niinimäki (Ministeriet for Uddannelse og Kultur i Finland), Jurki Hakapää (Finlands Akademi),  Ásdís Jónsdóttir (Ministeriet for Uddannelse, Forskning og Kultur i Island), Roar Skålin (Norges Forskningsråd), Anna Wetterbom (Vetenskapsrådet i Sverige), Leif Laaksonen (RDA Europe Project coordinator, Finland), Tómas Jóhannesson (Islands meteorologiske Institut og Svali), Johanna Ekström (BBMRI Nordic), Gudmund Høst (Nordic e-Infrastructure Collaboration), Riita Mustonen (NordForsk), Anni Hellman (EU-Kommissionen)

 

(NordForsk) var ansvarlig for workshoppen.

Præsentationer fra dagen kan ses via NordForsks profil på SlideShare.

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her