I Norden bor vi alle sammen i Arktis

Lars Kullerud

I Norden bor vi alle sammen i Arktis

23.12.2013
Hvad kræver god arktisk forskning? Det korte svar er samarbejde – og det opnås via tværfaglighed, mobilitet og fælles finansiering. Geolog Lars Kullerud mener, at vi i Norden skal drage fordel af de kompetencer vi har – for vi bor på en måde i Arktis.

En gængs definition på Arktis er, at området groft sagt udgøres af Polarcirklen og en del områder syd for den, fx hele Grønland. Her bor i alt omkring 4 millioner mennesker. En anden definition er områder med delvis permafrost, inkluderer kun dele af Norden, men hele Sibirien, helt syd til Mongoliet og meget af Canada.

Lars Kulleruds definition på Arktis er lidt bredere:

- Hele Norden kan man kalde Arktis. Hvis man altså breder perspektivet lidt ud og ikke kun spejder efter isbjørne. Så en sønderjyde kan siges at bebo det sydligste Arktis. Det hedder jo NORDen – og ikke helt uden grund. Det er den nordlige del af verden.

Lars Kullerud

- Næsten alle, som bor nord i verden, bor i Norden. Hvis du trækker en streg ved det sydligste Danmark, så vil der bo meget få mennesker nord for den streg, globalt set. Et menneske, som bor lidt nord for Stockholm, føler måske ikke, at hun bor i Arktis, men hun bor i hvert fald meget nordligere end næsten alle andre mennesker på Jorden. Og for os, som bor her, er det naturligt at leve med sne og is, så vi har erfaringer, som ligner dem, de har i det nordlige Canada eller Sibirien, hvor der næsten ingen mennesker bor. Og den kompetence er den største fordel, vi har i Norden. Jeg tror, at den meget større, end vi selv indser. Næsten alle mennesker, som bor i Nord, bor i Norden og det vestlige Rusland.

 

Lars Kullerud er præsident for The University of the Arctic (UArctic), et netværk af universiteter, professionshøjskoler og andre organisationer, der arbejder med højere uddannelse og forskning i Norden.

Læs hele interviewet med Lars Kullerud i NordForsks magasin

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her