Koncentrera forskningsanslagen – och satsa nordiskt

14.11.2007
Forskningsanslagen bör i högre grad koncentreras till de bästa universiteten. Det säger den internationellt erkända genforskaren Leena Peltonen Palotie från Finland. Hon efterlyser dessutom ett bättre utnyttjande av det nordiska samarbetet.
 Koncentrera forskningsanslagen – och satsa nordiskt
Satsa på excellence!
Palotie anser att fördelningen av anslag enligt en slags jämlikhetsprincip är föråldrad. -Finansieringen bör i fortsättningen, genom konkurrensförfarande i enlighet med den amerikanska modellen, koncentreras till dem med spetskompetens, sade Peltonen Palotie på ett seminarium i Helsingfors på torsdagen.

Nordiskt samarbete – en outnyttjad strategisk resurs
Peltonen Palotie efterlyser dessutom ett bättre utnyttjande av det nordiska samarbetet, som hon beskriver som en närapå outnyttjad strategisk resurs i dagens läge. NordForsks direktör Liisa Hakamies-Blomqvist håller med: ”Lena Peltonen Palotie representerar en av de mest erkända topparna i nordisk toppforskning och leder även ett Nordic Centre of Excellence, så hon talar av egen erfarenhet då hon betonar vikten av nordiskt samarbete. Tack vare NCoE-finansieringen har hennes vetenskapliga inflytande kommit till nytta för vidare kretsar av unga nordiska forskare. Jag önskar precis som hon att vi kunde erbjuda en större volym av denna typ av finansiering”

Leena Peltonen Palotie leder Nordic Centre of Excellence on Disease Genetics i Helsingfors. Hon har verkat som professor i USA i flera år och nu även i England.

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her