NordForsk uddeler Open Science-bevillinger som pilotprojekt

Arktis-forskningen er et område, hvor der indsamles store mængder data, og hvor der potentielt kan være meget store fordele i, at forskere kan dele datasæt med hinanden.

NordForsk uddeler Open Science-bevillinger som pilotprojekt

16.12.2016
To Nordic Centres of Excellence fra NordForsks Arktis-program har fået tildelt ekstra bevillinger for at gennemføre Open Science-pilotprojekter. Bevillingerne er første skridt på vejen mod at implementere Open Science i NordForsks forskningsaktiviteter.

De nordiske lande er drivende kræfter i udviklingen af Open Science, herunder udviklingen af Open Access til forskningsresultater, data, værktøjer og procedurer. For at komme et skridt nærmere Open Science-paradigmet har NordForsk uddelt 2,85 MNOK til to Open Science-pilotprojekter inden for NordForsk-programmet Ansvarlig udvikling af Arktis.

De to Nordic Centres of Excellence, som har modtaget supplerende bevillinger, er:

  • NCoE ARCPATH til projektet E-ARCPATH. Projektleder Yongqi Gao. 1,5 MNOK.
  • NCoE ReIGN til projektet ReIGN - Open Science put into Action. Projektleder Øystein Holand. 1,38 MNOK.

Open Science-pilotprojekterne skal understøtte opbygningen af databaser med åben adgang til de datasæt, der genereres i centrene. På den måde skal projekterne være med til at udvikle og implementere best practice og principper for, hvordan man arbejder med Open Science.

Opslaget har udelukkende været åbent for NCoE’erne i Arktis-programmet. Arktis-forskningen er et område, hvor der indsamles store mængder data, og hvor der potentielt kan være meget store fordele i, at forskere kan dele datasæt med hinanden.

Bevillingerne er uddelt som et første skridt på vejen mod at implementere Nordic eScience Action Plan (Action 5: Nordic Pilot Projects within Open Science). Mere information om åben adgang til forskning i de nordiske lande kan findes i NordForsks policy paper Open Access to Research Data – Status, Issues and Outlook.

Tekst: Anne Munk Christiansen

Foto: Terje Heiestad/NordForsk

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her