NordForsks Nordiska C. elegans –forskarnätverk på mottagning med nobelprisvinnaren i kemi, Professor Martin Chalfie

17.12.2008
15.12.2008 – PRESSMEDDELANDE Det NordForsk-finansierade nordiska forskarnätverket kring C. elegans var inbjudet till en mottagning med årets nobelprisvinnare i kemi, prof. Martin Chalfie, på Nobel Forum i Stockholm torsdag 11. december.
 NordForsks Nordiska C. elegans –forskarnätverk på mottagning med nobelprisvinnaren i kemi, Professor Martin Chalfie
Nätverket består av 18 forskargrupper i Norden. Sammanlagt 65 studenter eller forskare deltog i eftermiddagsmottagningen med Karolinska Institutet som värd. Till mottagningen kom också Martin Chalfies klasskamrat från gymnasietiden Robert Horvitz, i sin tur prisvinnare i fysiologi och medicin år 2002. Mottagningen är tradition bland nordiska C. elegans –forskargrupper och har ägt rum varje gång en C. elegans –forskare vinner nobelpriset (2002, 2006 och 2008).

Kemipriset utdelades i år som en utmärkelse för upptäckten och utvecklingen av grön fluorescent protein (GFP), som prisvinnaren påvisade att kan användas för märkning av celler och för att åskådliggöra biologiska processer i dem. Masken C. elegans var det första djuret med vilket användningen av GFP kunde demonstreras. GFP är ett revolutionerande medel då det gäller att åskådliggöra processer om liv och död såväl i celler som i hela djur. Fördelen med användningen av GFP framom gamla metoder är att inga andra kemikalier eller molekyler behövs. Upptäckten har tillämpats på forskning kring utveckling, degenerering, cancer, sensor perception, utveckling av nya mediciner och många andra områden inom grund- och tillämpad forskning. Därtill har upptäckten kommersialiserats via nyskapande överföring av fluorescerande gener på fisk, möss och hare.

Nobelprisen i kemi utdelades föregående kväll vid den formella ceremonin på Konserthuset i Stockholm, efterföljd av formell bankett på Stadshuset. Efter mottagningen med NordForsks nätverk var årets prisvinnare inbjudna till bankett med den svenska kungafamiljen på Slottet i Stockholm.

Nätverket presenteras på www.nordiccelegans.org

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her