Nordisk forskningssamarbejde imponerer og forundrer i USA

Professor Michael Goodsite på AAAS

Nordisk forskningssamarbejde imponerer og forundrer i USA

19.02.2015
Med på forskningskonferencen AAAS – The American Association for the Advancement of Sciences årlige møde havde NordForsk de to forskere postdoc Lize-Marie van der Watt og professor Michael Goodsite til at præsentere det nordiske forskningssamarbejde.

NordForsk havde en lille stand, hvor fokus primært var på Arktis-programmet Ansvarlig udvikling af Arktis og Topforskningsinitiativet for at give interesserede deltagere konkrete eksempler på ét program, som er i startfasen, og ét program hvor forskningsresultater er kommet. Medlem af Arktis-programmets programkomité Lize-Marie van der Watt og professor Michael Goodsite, leder af NORD-STAR, et Nordic Centre of Excellence i Topforskningsinitiativet, deltog og fortalte om deres erfaringer med at forske i Norden. Ud over at være forskere med indblik i administrative og politiske processer, kommer van der Watt fra Sydafrika og Goodsite fra Arizona, USA, så de har personlige erfaringer med at komme til Norden udefra og deltage i forskningssamarbejde.

 

Common pot er ikke så common

I San José McEnery Convention Centre i San José var folk nysgerrige og spørgelystne, og NordForsks repræsentanter fortalte om, hvordan nordisk samarbejde fungerer. Lize-Marie van der Watt fortæller:

”To ting går igen, når jeg taler med folk: For det første bliver folk meget imponerede over, at NordForsk får common pot-princippet til at fungere. Altså, at de nordiske lande putter penge i en fælles pulje, uden at være sikre på, at pengene kommer tilbage til landets forskere, fordi projekterne udelukkende tildeles ud fra kvalitet. Forskerne er glade for princippet, men det kan være svært at håndtere politisk. For det andet bliver folk imponerede over, at vi som forskere deltager i at udforme programmerne,” fortæller van der Watt og fortsætter:

Lize-Marie van der Watt

”Flere har også være interesserede i, hvordan det er at være kvindelig forsker – dem, jeg talte med om det, havde en idé om, at kvindelige forskere har bedre vilkår i de nordiske lande, end de har andre steder i verden. Og det kan jeg som sydafrikaner kun give dem ret i. I Norden har vi jo for det første gode muligheder for at gå på barselsorlov, men mindst lige så vigtigt er selve kulturen her, de små dagligdags ting. Ledere og kollegaer forventer ikke, at jeg skal kæmpe ekstra hårdt for min karriere, bare fordi jeg er kvindelig forsker, og det har vakt forundring,” siger Lize-Marie van der Watt.

 

Stor interesse for forskerkarriere i Norden

Michael Goodsite oplevede stor interesse fra besøgende på standen og rundt omkring på sessioner:

”Jeg har talt med en del, som var interesserede i at komme og forske i de nordiske lande, og som spurgte til de muligheder, vi har for både kortere eller længere ophold – både ph.d.-stipendier eller varige stillinger ved en forskningsinstitution. I Norden har vi ikke det samme tenure track, som man kender ved udenlandske universiteter, og som fastholder forskere. Vi gør det i stedet mere uformelt i Norden ved at sikre, at vores forskere er dygtige nok til at kunne konkurrere, når vi slår en fast stilling op, som de kan søge. Det er mere fleksibelt for institutionen og mindre stabilt for den enkelte forsker, og det er et dilemma, som vi skal være opmærksomme på, når vi skal have fat i de bedste forskere, uanset hvor i verden de kommer fra.”

Michael Goodsite

 

Rekruttering af internationale talenter ligger professoren fra Syddansk Universitet på sinde:

”Det er vigtigt, at vi får nye hjerner ind, for diversitet og anderledes ideer er afgørende for forskningskvaliteten og videreudvikling af forskningsinstitutioner. Jeg talte med nogle stykker, som har søgt stillinger i de nordiske lande, som har oplevet, at stillingerne er blevet besat af interne kandidater, og det bekymrer mig, selvom det ikke er en problemstilling, jeg kan genkende fra mit eget Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet i Danmark. Men jeg betragter det som overvældende positivt, at der var så mange forskere i de tidlige stadier af deres karriere, som jeg mødte, som var bevidste om, hvor gode karriereudviklingsmuligheder, der er i de nordiske lande,” fortæller Goodsite.

 

 

 

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Foto: Anne Riiser

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her