Nordisk nytænkning i historisk Uppsala

02.05.2008
Uppsala Universitet blev oprettet før Columbus fandt Amerika. I dag foregår her forskning på topplan, der gennem årene har givet otte Nobel priser. Det var derfor i passende omgivelser de nordiske ministre for undervisning og forskning var samlet 29. april for at diskutere nordisk top forskning i en tid med globalisering. Også øget selvstyre til universiteterne blev drøftet.
 Nordisk nytænkning i historisk Uppsala
Den svenske forskningsminister Lars Leijonborg var vært på mødet. Han fortalte om et intensivt reformarbejde i Sverige, og efterfølgende præsenterede de enkelte landes ministre de store forandringer på universitetsområdet. Danmark er nået længst i at samle universiteter og højere uddannelsesinstitutioner. Bertel Haarder kunne fortælle, at der i Danmark nu kun er 8 universiteter og 8 professionshøjskoler eller University Colleges. Bertel Haarder er samtidig nordisk samarbejdsminister, og han glædede sig over en god drøftelse af et ambitiøst forslag om nordisk top forskning:

-Vi fik stillet de rette spørgsmål, men har endnu ikke fundet alle svar. Det arbejder vi nu videre på. Jeg er sikker på vi forpligter os i forhold til det udspil de nordiske statsministre kom med på Nordisk Globaliseringsforum i Riksgränsen for nogle uger siden. Selv pegede jeg på, at det ser ud som den private sektor er nået længere end vi politikere i forhold til det nordiske samarbejde. Det er netop vigtigt at inddrage de private virksomheder, hvis vi skal få gennembrud for nordisk forskning, der ikke bare skal være teori men føre til praksis. Når det gælder innovation er det eksempelvis vigtigt at udvikle sygeplejefaget og ikke blot de akademiske fag.

Fra Norge deltog Tora Aasland, fra Finland Sari Sarkomaa og fra Island Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. De fem ministre udvekslede erfaringer og stillede spørgsmål til hinanden. Yderligere gav rektor Lauritz B. Holm-Nielsen fra Århus Universitet og Nordisk Universitetssamarbejde et oplæg om en "New Deal" for at styrke undervisning og forskning - også udenfor universitetssektoren. Han lagde vægt på, de nordiske universiteter klarer sig godt, så udgangspunktet er styrke. Men konkurrenterne udvikler sig, så det går ikke at være passiv. Ud fra OECD tal om erhvervslivets andel af forskningsmidlerne rådede han Norge til at få mere, mens Sverige og Finland nærmest burde have mindre erhvervsforskning. Der er brug for en stabil offentligt finansieret forskning.

Lars Leijonborg afsluttede et livligt møde med at konstatere en klar sammenhæng mellem et samfund med gode kundskaber og med god velstand og velfærd. De nordiske lande havde tidligere oplevet kriser, så det var samtidig vigtigt at holde sig konkurrencedygtig, og her spiller uddannelse og forskning en afgørende rolle.

(www.norden.org)

Les også:
"Nordiske forsknings- og utdanningsministre møttes i Uppsala"
"Parallelle tendenser i nordisk universitetspolitikk"
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her