Nordiske finansieringsmuligheder i Arktis

Alexander Stubb, Erna Solberg og Kristina Persson præsenterer ny Arktis-strategi. Foto: Pernille Ingebrigtsen/Arctic Frontiers 2015

Nordiske finansieringsmuligheder i Arktis

09.02.2015
NordForsk deltog i konferencen Arctic Frontiers sammen med Nordisk Ministerråds sekretariat og det nordiske miljøsamarbejde for at gøre forskere og beslutningstagere opmærksomme på de nordiske finansieringsmuligheder, der findes på Arktis-området.

Tromsø – også kendt som Capital of snow-how, Norges arktiske hovedstad og Nordens Paris – var for 9. gang værtsby for den store konference Arctic Frontiers. Arctic Frontiers blev afholdt 18.-23. januar 2015 og tiltrak igen en række af forskere, politikere, administratorer, embedsmænd og forretningsfolk, der arbejder med og interesserer sig for forskellige aspekter af Arktis.

sal fra Arctic Frontiers 2015Den intensive uge var opdelt i tre spor, Policy, Business og Science, og et højdepunkt set fra et nordisk perspektiv var, at Finland, Norge og Sverige præsenterede en ny strategi for bæredygtig vækst i det, de kalder det skandinaviske Arktis i form af rapporten Growth from the North. How can Finland, Sweden and Norway achieve sustainable growth in the Scandinavian Arctic?

Husk ansøgningsfrist 4. marts 2015

brochurer fra Arctic Frontiers 2015

Fælles for næsten alle oplæg og diskussioner var et ønske om at finde en balance mellem behovet for at benytte de arktiske naturressourcer og beskyttelse af miljøet. Det er lettere sagt end gjort, men én ting ligger bag forsøget: Forskning. Derfor var NordForsk glad for at være til stede og minde deltagerne om, at det nu blot er en måned til ansøgningsfrist på forskningsprogrammet Ansvarlig udvikling af Arktis. Muligheder og udfordringer – veje til handling. Her er 85 mio. NOK til rådighed for de dygtigste forskere, der går sammen på tværs af minimum tre nordiske lande, og NordForsk forventer at kunne udnævne tre til fire nye Nordic Centres of Excellence.

NordForsks Marianna Røgeberg, chef for Arktis-programmet, fortæller om forskningsprogrammets vigtigste målsætning:

"Det er afgørende for det fælles nordiske Arktis-program, at forskere fra forskellige fagområder arbejder sammen om at løse problemstillinger og udfordringer, som området står over for. Derfor har vi valgt at inddele programmet i tre tværfaglige temaer, nemlig Drivers of Change - Interactions and Impacts, Arctic Ressource Development in a Global Context og Waters, Ecologies and Life Environments. Vi ser frem til at se projektforslag af højeste internationale kvalitet den 4. marts 2015."

Arktisk Samarbejdsprogram

NordForsk havde en stand sammen med Nordisk Ministerråds sekretariat, hvor seniorrådgiver Nauja Bianco, ansvarlig for det arktiske samarbejdsprogram, og specialkonsulent Anna Maria Gran fra Miljøstyrelsen i Danmark, Koordinator for Nordisk Ministerråds Klima- og luftgruppe (KOL), fortalte om deres arbejde med Arktis.

Arktisk samarbejdsprograms målsætning er at støtte en bæredygtig udvikling med respekt for naturen og for de mennesker, som bor i Arktis. Programmet havde ansøgningsfrist den 23. januar 2015 og skal nu til at fordele ca. 6 mio. DKK til projekter, der beskæftiger sig med Arktis. Nauja Bianco fortæller:

"Formålet med samarbejdsprogrammet er at understøtte større igangværende eller nye initiativer på det arktiske område. Det kunne for eksempel være et tiltag, der kommer på toppen af et projekt, for eksempel formidling via en publikation. Fokus er på befolkningen, og NGO'er har en mulighed for at få støtte til deres arbejde, og det er noget som er en mangelvare i arbejdet med Arktis.”

Samarbejdsprogrammet offentliggør nye midler i efteråret 2015.

Nordisk Ministerråds klimaarbejde

Nordisk Ministerråds miljøsektor fokuserer i 2015 blandt andet på at sprede information og udøve out-reach virksomhed op til COP21 i Paris, blandt andet via arbejdsgruppen NOAK, som er en nordisk arbejdsgruppe for de globale klimaforhandlinger. NOAK har netop lavet en ny oversigt over nordisk klimapolitik: Nordic action on climate change og Nordisk Ministerråds Klima- og luftgruppe (KOL) prøver at kommunikere klimaforandringer på en ny måde via komik og webvisualisering: www.globalweirding.is/here

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her