Ny institutledare i NIKK

02.06.2003
Nordiska ministerrådet har utnämnt politices doktor Solveig Bergman till ny chef för Nordiska institutet för kvinno- och könsforskning (NIKK) i Oslo.
Nordiska ministerrådet har utnämnt politices doktor Solveig Bergman till ny chef för Nordiska institutet för kvinno- och könsforskning (NIKK) i Oslo.


Solveig Bergman är sociolog från Åbo Akademi och tillträder institutledar-tjänsten i november 2003. Solveig Bergman efterträder Fride Eeg-Henriksen från Norge, som i september slutar efter åtta års tjänstgöring på NIKK.

Solveig Bergmans forskning har fokuserat på kvinnoorganisering i medborgarsamhället, kön och politik, komparativ metod och välfärdsstatsstudier. Hon disputerade för doktorsgraden år 2002 om nya kvinnorörelser. Bergman har vid sidan av sitt forskningsarbete länge haft en central roll för utvecklandet av den finländska och nordiska kvinnoforskningen. 1991-94 fungerade Bergman som den första koordinatorn för nordisk kvinnoforskning, ett projekt underställt Nordiska ministerrådet och placerat vid Åbo Akademi. På uppdrag av Ministerrådet genomförde hon en utredning om hur koordinatorsverksamheten kunde institutionaliseras. Utredningen utgjorde ett underlag för Ministerrådets beslut att grunda det Nordiska institutet för kvinno- och könsforskning 1995.

Sedan 1995 har Bergman verkat som lärare och forskare i sociologi vid Åbo Akademi. Hon var ordförande för den nationella föreningen för kvinnoforskning i Finland 1995 och 1996 och expertmedlem i Jämställdhetsdelegationens forskningssektion under 1990-talet. Senaste år fungerade hon som koordinator för en internationell evaluering av finländsk kvinnoforskning som verkställdes av Finlands Akademi.

Gå till NIKK.
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her