Ny præsident for Nordisk Råd

09.11.2010
Henrik Dam Kristensen, tidligere dansk minister, blev valgt som præsident for Nordisk Råd den 4. november på Island. Den nye præsident vil styrke Nordens rolle i Europa og bringe det nordiske samarbejde tættere på borgerne.
 Ny præsident for Nordisk Råd
Henrik Dam Kristensen blev valgt som præsident på Nordisk Råds årlige session afholdt i Reykjavik 2-4. november. Han tiltræder januar 2011.

Den nye præsident ønsker at fremme det parlamentariske samarbejde i Norden både internationalt og på hjemmefronten. Internt er den nordiske velfærdsmodel under pres og Nordisk Råd må bidrage til at fremtidssikre de nordiske samfund. Eksternt står især EU højt på prioriteringslisten.

- Alle de nordiske lande er tilknyttet EU direkte eller indirekte og alle landene vil have stor nytte af at stå sammen. Vi skal være en positiv medspiller i det regionernes Europa, som er ved at vokse frem. I en globaliseret verden har du brug for holdepunkter, og her er de nordiske lande vores nærmeste venner.

Arktis er også en prioritet, især i forhold til at styrke sikkerheden til søs og undgå miljøkatastrofer. Endelig skal det nordiske samarbejde ned i øjenhøjde med borgerne, mener Henrik Dam. - Vi skal tættere på den nationale beslutningsproces og gøre det tydeligere for folk, at der er en nordisk dimension i mange af de sager, de hører om i medierne. Vi har jo sammen udviklet den nordiske velfærdsmodel og den er nu under pres. Derfor må vi også finde fælles løsninger på, hvordan vores samfund kan se ud i en globaliseret verden.

Målet er øget aktualitet og en klarere nordisk stemme. Det skal blandt andet sikres ved at nedsætte sagsbehandlingstiden i Nordisk Råds udvalg, så man i højere grad kan bidrage med en nordisk dimension i den nationale debat.

Endelig ser Henrik Dam Kristensen det som sin opgave at styrke Nordens rolle i verden. - Vi har så meget fælles gods og kan bidrage positivt på steder som FN, IMF og Verdensbanken. De nordiske lande er kendt som troværdige og vi har langt større vægt end vores størrelse tilsiger. En bedre koordinering omkring internationale spørgsmål vil sikre os en langt større gennemslagskraft, slår den nye præsident for Nordisk Råd fast.

Av norden.org, læs mer: Nordisk Råd skal sikre den nordiske velfærdsmodel

Foto: Johannes Jansson, norden.org
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her