Öppen vetenskap på agendan i Stockholm

Öppen vetenskap på agendan i Stockholm

22.11.2018
Hur långt har de nordiska länderna kommit när det gäller att ta itu med öppen vetenskap? Vilka incitament och belöningar krävs för att engagera forskare i att öppet dela med sig av sin forskning? Och hur kan vi involvera andra delar av samhället mer i forskningen? Det var några av de frågor som diskuterades under Nordic Open Science Conference 15–16 november 2018 i Stockholm.

Syftet med konferensen var att erbjuda ett tillfälle för forskare, universitet, politiskt ansvariga, forskningsråd och andra aktiva organisationer från de nordiska länderna att träffas och utbyta erfarenheter och idéer när det gäller öppen vetenskap.

Konferensen anordnades i samband med Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet för att stärka det nordiska samarbetet inom detta område, och arrangörer var Vetenskapsrådet i samarbete med NordForsk och Kungliga biblioteket.  Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie Kungliga biblioteket, och Arne Flåøyen, NordForsks direktör, välkomnade alla deltagare, innan Malin Cederfeldt Östberg, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet och forskning, öppnade konferensen.

Jean-Claude Burgelman, vid Europeiska kommissionen och Ola Rosling, ordförande och medgrundare av Gapminder, var keynote-talare, och konferensprogrammet omfattade också flera paneldiskussioner.

Se programmet

Se hela konferensen

Intervju med Ola Rosling

Intervju med Curt Rice, rektor Oslo Metropolitan University 

Ladda ner JC Burgelmans presentation

Tor Martin Nilsen

Maria Nilsson - Spesialrådgiver, Leder for Helse- og velferdsprogrammet
Kontaktperson Maria Nilsson
Spesialrådgiver, Leder for Helse- og velferdsprogrammet
Work +47 993 80 264
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her