PLAN-E vil styrke e-videnskab

PLAN-E vil styrke e-videnskab

19.05.2015
e-videnskab og e-infrastrukturer leverer tilsammen redskaber, som forskere fra alle områder bruger i deres arbejde. De senere år er e-videnskab blevet introduceret på flere og flere fagområder. Udviklingen har behov for at blive styrket, mener organisationen PLAN-E.

Al forskning har i dag behov for computerredskaber, om det så blot er muligheden for at skrive et dokument, sende en mail til en kollega eller præsentere resultater visuelt på en konference. De fleste forskere har dog brug for mere avancerede og specialiserede metoder, programmer og teknikker til at drive deres forskning fremad, og e-videnskab (udviklingen og anvendelsen af computerredskaber) og e-infrastrukturer (den tekniske base) udvikler sig i takt med forskernes behov.

e-videnskab er et paradigmeskift

e-videnskab komplementerer traditionelle forskningseksperimenter og teorier og har behov for at blive styrket, mener den lille organisation PLAN-E, som blev stiftet i 2014. Medlemmerne er europæiske e-videnskabsorganisationer, og de skiftes til at arrangere møder, som har til formål at udvikle e-videnskabsforskningen og dens rammer. Den 9.-10. april 2015 inviterede den Nordiske eScience-satsning NeGI og The Netherlands eScience Center til PLAN-E's andet møde med deltagelse af repræsentanter fra organisationer i Danmark, Grækenland, Holland, Irland, Kroatien, Polen, Rumænien, Schweitz, Tyskland, Storbritannien, Ungarn og NordForsk. 

Mødets arrangør, Dr. Patrick Aerts fra The Netherlands eScience Center, anser e-videnskab for at repræsentere et paradigmeskift i forskningen:  

’e-videnskab er en ny retning inden for forskningen, hvor IKT og e-infrastrukturer bruges til at forbedre den måde, som forskning traditionelt udføres. Forbedringen nærmer sig et paradigmeskifte, og den giver fagområder helt nye muligheder.’

Decentral vs. central organisering 

e-videnskabsforskningens organisering varierer meget fra land til land. For at lære af hinandens erfaringer havde PLAN-E inviteret to key note speakers fra to lande, som har organiseret feltet meget forskelligt: Frank Seinstra, direktør for Netherlands eScience Centers eScience program, og professor Ingela Nyström, direktør for eSSENCE. Holland har organiseret deres e-videnskabsforskning centraliseret i et samlet center, mens Sveriges struktur er decentral i form af flere distribuerede, ikke-fysiske centre. 

Ingela Nyström fortæller om den svenske model: 

’I eSSENCE-miljøet arbejder vi meget inkluderende. I 2015 havde vi 26 millioner SEK, og vi investerer 90 % af disse midler direkte i forskerne på deres universiteter, og 10 % på fælles aktiviteter som blandt andet workshops, konferencedeltagelse og engagement i højere uddannelse, koordinering. Vi fokuserer på forskningsniveauet og på at give ph.d.er og postdocs gode muligheder for at tale med hinanden, så de kan lære og udvikle sig. Vi har arrangeret en række eSSENCE Academy workshops, som bliver mere og mere populære. Jeg er glad for at se, at Danmark også lægger vægt på e-videnskab og nu har oprettet et center. For vi har brug for at agere på det nordiske niveau.’

The Netherlands eScience Center investerer årligt cirka 6 millioner euro i e-videnskab, og Frank Seinstra fortalte om, hvordan den centraliserede hollandske model fokuserer på, at komme ind i et godt loop hvor forskning og udvikling af e-videnskab giver nye ideer til forskningsområder, og hvor forskningsområdernes behov giver input til e-videnskabsforskningen.

Dr. Patrick Aerts understreger: 

’e-videnskab omfatter videnskabelige beregninger, big data-forskning og i det hele taget det at samarbejde problemorienteret på tværs af institutionelle, nationale og faglige grænser. PLAN-E er en europæisk platform, som vil styrke e-videnskabs nye måder at udføre forskning på. Vi vil give mulighed for erfaringsudveksling og på den måde forbedre forskningens vilkår i det europæiske forskningsområde (ERA), og vi vil sørge for, at medlemmerne kan dele fælles interesser til gavn for forskningssamfundet generelt. Medlemmerne er e-videnskabsambassadører.’

Nye medlemmer af PLAN-E  

Tre nye organisationer sluttede sig til PLAN-E på mødet, nemlig Schweitz, Irland og the escience center i STFC (UK), og repræsentanter fra landene fortalte om deres nationale status. Danmark, Grækenland og Tyskland og UK gav også eksempler på best practices. En ny udvikling i Danmark er, at DeIC (Danish e-Infrastructure cooperation) har oprettet et nyt kompetencecenter med Lene Krøl Andersen i spidsen, der skal gøre det lettere for danske forskere at benytte de e-videnskabsressourcer, der eksisterer på de danske universiteter. Så her er udviklingen gået fra at være meget decentraliseret til mere centraliseret. 

Direktør for NeGI-programmet (Nordic eScience Globalisation Intiative) Sverker Holmgren deltager i PLAN-E på vegne af NordForsk for at kunne gribe de muligheder der måtte opstå, for at gavne nordiske e-videnskabsforskeres vilkår. 

 

Tekst: Linn Hoff Jensen

Sverker Holmgren - Programdirektør for Nordisk eVitenskaps Globaliseringsinitiativ (NeGI)
Kontaktperson Sverker Holmgren
Programdirektør for Nordisk eVitenskaps Globaliseringsinitiativ (NeGI)
Work +46 70 425 07 97
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her