Sjuksköterskor testar diagnos över nätet

13.10.2011
Hur fungerar det att bedöma ett sår via en vårdapplikation i mobilen? Och hur upplevs videoöverföringen? Det testas av sjuksköterskestudenter i ett Living Lab-projekt som finansieras av NordForsk.
Sjuksköterskor testar diagnos över nätet

Det nordiska Living Labs-projektet A Living Labs network for user-driven innovation of ICT services syftar till att generera kunskap om hur man skapar innovation inom tjänster, media och infrastruktur genom att bygga vidare på det arbete som redan genomförs i de befintliga miljöerna i Karlstad, norska Stavanger och danska Ålborg.

Det fiktiva scenariot i det nu aktuella testfallet är en patient som befinner sig i hemmet och ringer in via videosamtal för att få råd kring behandlingen av ett sår. Sjuksköterskestudenterna får titta på videon och svara på ett antal frågor kring hur de upplever videoöverföringen och IT som hjälpmedel för att diagnostisera problemet.

I testet kommer sjuksköterskeelever att få se en 30-sekunders smartphone-inspelad video med lite talad information till som sveper över ett antal bilder på sår. Sedan körs applikationen i en emulator (KauNet) i två versioner - en där nätverkskvaliteten är väldigt god och en annan med rejäla störningar. Tanken är att ha tre mätpunkter - en vecka före, direkt i anslutning till experimentet och en vecka efter för att också se hur studenternas förväntningar och åsikter förändras över tid.

”Vi vill identifiera och förstå de mekanismer som leder till att något ger värde till en kund eller användare liksom förhållandet mellan detta och den tekniska plattformen för tjänsten”, förklarar Anna Brunström – professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. ”Därför är det viktigt att involvera användare i innovationsprocessen – i synnerhet vid utvecklingen av nya IT-infrastrukturtjänster och media”.

Compare Testlab bidrar med kompetens och infrastruktur för test och kvalitetssäkring av de tjänster som ska tas fram. ”Ytterst handlar det om att bygga upp en labbmiljö där vi inte bara testar exempelvis nätkapacitet utan också användarnas upplevda kvalitet i tjänsten”, förklarar Torbjörn Wiger på Compare Testlab.

Läs mer om saken här

Läs mer om projektet Living Labs network for user-driven innovation of ICT services här

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her