Stjärnorna från Öresund

09.09.2002
Birgitta Nordström från Niels Bohr Institutet vid Köpenhamns Universitet är en av Europas ledande astronomer. Hon har precis påbörjat sitt första år som NorFA-gästprofessor vid Lunds Universitets Institution för Astronomi. - Det är viktigt för unga kvinnor att ha synliga rollmodeller i systemet, säger professor Nordström.
Birgitta Nordström från Niels Bohr Institutet vid Köpenhamns Universitet är en av Europas ledande astronomer. Hon har precis påbörjat sitt första år som NorFA-gästprofessor vid Lunds Universitets Institution för Astronomi.
- Det är viktigt för unga kvinnor att ha synliga rollmodeller i systemet, säger professor Nordström.

Av Marika Muhonen Nilsen
Foto: European Southern Observatory

Universums allra första stjärnor kan betraktas som ett nytt forskningsfält inom astronomin. Att bestämma deras (och därmed Universums) ålder med hjälp av radioaktiva och stabila grundämnen är särskilt intressant, men kräver mätningar både på stjärnorna och i laboratoriet. Birgitta Nordström blir nu en resursperson, som bygger bro mellan ”vanliga” astronomer och atomfysiker vid Institutionen för Astronomi i Lund, ibland dom flera doktorander:
- Vi har hittat spår av flera sällsynta grundämnen i dessa mycket gamla stjärnor, men behöver laboratoriedata för at bestämma precis hur mycket av dom som finns. Vid Lunds Universitet kan jag få bättre data til att tolka mina observationer, och tillföra atomfysikernas laboratorieprojekt nya perspektiv, säger Birgitta Nordström.

Utbyte av mänskliga resurser över Öresundsbron organiseras informellt bland föreläsare och studerande på universiteten i Danmark och Sverige. Men fortfarande finns många byråkratiska hinder för fullt utbyte i regionen, och man är tvungen att i stort omfång lita på initiativ från personliga kontakter. Det är därför speciellt värdefullt för Institutionen för Astronomi i Lund att Birgitta Nordström på fast basis nu kommer att deltaga i handledning, undervisning och projekt som NorFA-gästprofessor vid Institutet.
- Vi är ju intresserade av att ge doktoranderna bäst möjlig undervisning. Det är inte så många astronomistuderande i Norden, så det er nyttigt att studerande från Köpenhamn och Lund kan åka till varandras institutioner för kurser och handledning.

Astronomi och fysik är mansdominerade fält. En del unga kvinnor upplever att de har relativt lätt att nå fram till en doktorsexamen, men att det sedan är särskilt svårt att få fasta tjänster. Birgitta Nordström tycker det är viktigt att det finns kvinnliga rollmodeller kvar i Norden för att visa de unga kvinnorna att det är möjligt att satsa på en akademisk karriär i astrofysik:
- Jag är själv kvinna, jag har tre barn, och jag känner till problemen som kvinnor möter i karriären. Jag har också många kontakter runt om i världen och är aktiv i flera nätverk för kvinnliga astronomer och fysiker, och jag vet att det är viktigt att åtmonstone några kvinnor är synliga som rollmodeller för kvinnliga forskarstuderande för att säkra den vidare rekryteringen. Vi behöver alla slags människor i forskningen, och jeg tror att mångfald ger en både mer fruktbar och trevligare miljö för alla!

Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her