-Svensk forskning underfinansierad

07.05.2003
Svenska Vetenskapsrådets ordförande Bengt Westerberg säger att svensk forskning behöver ökade resurser. Vetenskapsrådet begär en fördubbling av anslagen på fem år.
Svenska Vetenskapsrådets ordförande Bengt Westerberg säger att svensk forskning behöver ökade resurser. Vetenskapsrådet begär en fördubbling av anslagen på fem år.

-Humaniora, samhällskunskap och teknikvetenskap har fått vissa ökningar, medan naturvetenskap och medicin har sett resurserna krympa. Nu behöver vi dock mer pengar över hela linjen, säger Bengt Westerberg till Vetenskapsrådets tidning Forska.

Westerberg tycker det er svårt att ansökningar som är rankade som internationellt konkurrenskraftiga inte får pengar idag. Vetenskapsrådet har i flera år ökat anslagen till dem som får pengar. Fler har blivit utan anslag alls. Detta är oacceptabelt och går ut över bredden i svensk forskning, tycker Westerberg.

Fördubblade anslag innebär i pengar ungefär 2,5 miljarder kronor. Pengarna skall användas till att höja genomsnittsbidraget till forskarna och till att skapa starka forskningsmiljöer i Sverige.

Westerberg önskar att stimulera forskargrupper och samarbete. I sådana grupper sker ofta den bästa forskningen, enligt Bengt Westerberg:
– Det är sällsynt att ensamma forskare ligger i frontlinjen. Det förekommer kanske fortfarande inom samhällsvetenskap och humaniora, men de flesta arbetar i olika grupper och nätverk. På så sätt stimuleras forskare med olika inriktning att utbyta erfarenheter med varandra, och genom att stärka sådana forskningsmiljöer kan vi få den kraftsamling vi behöver.
Åpne utlysninger Subscribe to rss feed of calls for proposals
Vi har for øyeblikket ingen åpne utlysninger
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her