Sverige satsar på fler Nobelpris

14.09.2004
Svensk forskning kommer att få 2,3 miljarder mer de närmaste fyra åren, enligt en budgetöverenskommelse i Riksdagen. Pengarna kommer att satsas på teknisk och medicinsk forskning, säger utbildningsminister Thomas Östros till Sveriges Radio.
– Vi tillhör kanske världens främsta inom klinisk medicinsk forskning men vi ser också att länder omkring oss försöker komma ifatt och förbi. Om vi som litet land ska kunna konkurrera internationellt måste vi våga välja, säger Thomas Östros.

Utbildnings- och forskningsministern ser forskningssatsningen som ett led i att utveckla Sverige för framtiden.

– Det handlar för Sveriges del om att vara ett attraktivt land för ny kunskap, för investeringar från utlandet och för unga begåvade människor att komma hit. Det är en väldigt viktig del i Sveriges framtidsstrategi, säger han. Senare i höst kommer regeringen med sitt förslag över hur den vill satsa på forskningen de kommande fyra åren.

Redan nu säger Thomas Östros att det är den medicinska och den tekniska forskningen som ska få extra pengar. Det är där tillväxten och de nya jobben kan skapas. Den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen ska inte få mer men heller inte mindre pengar.
Staten lägger nästan 20 miljarder om året på civil forskning. Nu ska nivån höjas med 2,3 miljarder till år 2008. Två andra satsningar är bättre villkor för unga forskare och ett långsiktigt extra stöd till goda forskningsmiljöer.

– Det är klart att Sverige ska ha ambitionen att få framtida Nobelpristagare. Då behöver vi satsa mer och det är roligt att vi nu kan göra det, inte minst då det gäller medicinsk forskning, säger utbildningsminister Thomas Östros.

Lyssna på intervju med Thomas Östros på Sveriges Radios web
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her