Tekniske universiteter klar til vigtigere europæisk rolle

09.11.2009
De førende tekniske universiteter er parate til at påtage sig et større ansvar og en vigtigere rolle for at forbedre Europas konkurrenceevne og innovation. Det viser de seneste dages topmøde i Aalborg blandt medlemmerne af de europæiske ingeniørskolers organisation ”CESAER”. - Vi kan lære af hinanden på tværs af landegrænser, sagde Anette Kolmos, professor ved Aalborg Universitet.
 Tekniske universiteter klar til vigtigere europæisk rolle
Det overordnede tema for mødet, som var arrangeret af Aalborg Universitet, var behovet for modernisering af universiteterne. - Vi har lagt meget vægt på forholdet mellem innovation, forskning og uddannelse. Innovation handler ikke kun om forskning og forretningssamarbejde, selv om det får størst bevågenhed. Uddannelse er en lige så vigtig del af videnstrekanten, og når vi sender vores studerende ud på virksomheder som led i deres læring, bringer det også viden ud i virksomhederne, forklarer prodekan Lars Døvling Andersen fra Aalborg Universitets ingeniørfakulteter.

Mødesteder for de innovationsivrige
Vicepræsident i CESAER, rektor Karin Markides fra det tekniske universitet Chalmers i Göteborg, konkluderede på baggrund af drøftelserne i Aalborg, at universiteterne har potentialet til at påtage sig rollen som centralt omdrejningspunkt i den forstærkede innovations-indsats, som EU-kommissionen har efterlyst hos medlemslandene.

- Vi skal se på, hvordan vi uddanner og oplærer iværksættere, og på hvordan vi kan bringe forskellige interesser sammen. Når forskellige kulturer skal arbejde sammen, er der nødt til at være nogen, som er vært og leder. Mange firmaer er interesserede i samarbejde og åben innovation, hvor de i fællesskab udvikler et udgangspunkt, som de derpå kan konkurrere på. Vi kan gøre den type samarbejde tilgængeligt for industrierne ved at lade universiteterne fungere som oplagte mødesteder, opfordrede Karin Markides.


- Ref.: Nyt fra Aalborg Universitet, 2. november 2009
- Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research:
- Foto: Anette Kolmos, professor ved Aalborg Universitet.
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her