Världens frön i säkert förvar

05.03.2008
Viktiga växter från Norden och hela världen är nu i tryggt förvar djupt nere i den norska berggrunden. Det nya säkerhetslagret på ögruppen Svalbard i norra Norge invigdes tisdag 26 Februari. Lagret har kapacitet att lagra miljontals fröprover. NordGen, de nordiska ländernas organisation för arbetet med genetiska resurser, står för den dagliga driften av lagret.
 Världens frön i säkert förvar
Den biologiska mångfalden är i dag allt mer hotad, inte minst på grund av klimatförändringarna. Naturkatastrofer utgör ett verkligt hot mot världens växtgenetiska resurser - säkerhetslagret på Svalbard ska garantera att exempelvis torka och översvämningar inte utplånar viktiga arter.

Frölagret på Svalbard består av tre stora hallar sprängda mer än hundra meter ner i berggrunden. Själva lagret har byggts och ägs av Norge. Nordiska ministerrådet har en central roll i verksamheten. Norges statsminister Jens Stoltenberg stod för den officiella öppningen av anläggningen. Med sig hade han EU-kommissionens president José Manuel Barroso, fredsprisvinnaren Wangari Maathai och FAO:s generaldirektör Jacques Diouf. Viktiga roller i öppningsceremonin hade även direktören Cary Fowler från Global Crop Diversity och Jessica Kathle som är direktör och representerar NordGen.

Säkerhetslagret, även kallat Domedagsvalvet i pressen, har kapacitet att lagra upp till 4,5 miljoner fröprover. Det innebär att frön av i stort sett alla världens grönsaker, frukter och andra grödor kan förvaras i den norska permafrosten. Vid tidpunkten för invigningen finns det mer än 250 000 fröprover i säkerhetslagret – av dessa är nästan 13 000 nordiska arter.

Fröbanker från hela världen kan skicka sina frön till Svalbard. Hittills har exempelvis Mexiko sänt nästan 50 000 olika typer av vete till Svalbard medan Kolombia skickat tiotusentals frön av bönor. Därutöver har amerikanska, afrikanska och europeiska fröbanker använt sig av möjligheten att trygga sina växtgenetiska resurser. NordGen administrerar en offentlig databas med information om alla frön som finns lagrade på Svalbard.

Frölagrets placering är optimal med tanke på lagringen av världens växtfrön. Bland annat garanterar permafrosten och lagrets läge djupt inne i berget att alla frön hålls frusna även vid exempelvis ett eventuellt strömavbrott.
NordGen driver dessutom de nordiska ländernas genbank, med ett lager i Alnarp i Sverige och ett i Årslev i Danmark. NordGen, som inledde sin verksamhet vid årsskiftet, är resultatet av fusionen mellan Nordisk Genbank Husdjur (NGH), Nordiska Genbanken (NGB) samt Nordiska Skogsbrukets Frö- och Plantråd (NSFP).(www.norden.org)
Events
Kommende hendelser…
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her