Mobile phone in an urban area
Frederik Lipfert, Unsplash

Digitalisering avgjørende for den grønne omstillingen

En viktig kilde til den nordiske suksessen er et langsiktig arbeid med sikker og pålitelig industriell IoT, kjent som Industrial Internet of Things (IIoT). IIoT er en kombinasjon av flere teknologier, blant annet smarte elektroniske komponenter, 5G-teknologi og kunstig intelligens. 

Rapporten “Nordic Industrial IoT Roadmap" er utviklet av Nordic University Hub on Industrial IoT, et samarbeid mellom fem nordiske universiteter i Finland, Sverige, Danmark og Norge. Dette universitetsnettverket er støttet av NordForsk. 

I rapporten pekes det på flere områder der en satsing på industriell IoT vil ha stor betydning, blant annet mobilitet og transport, energiforsyning samt helse og velferd.  

Et av selskapene som trekkes fram er svenske Atlas Copco Industrial Technique AB, som utvikler industriverktøy innen bilproduksjon, luftfart, energi og elektronikk. Trenden i deres bransje går mot mer automatisert og fleksibel produksjon. Da vil tingenes internett, skytjenester og kunstig intelligens være sentrale elementer. Og de må være både pålitelige og bærekraftige for å bli akseptert i industrien og i samfunnet. 

Styrken ved nordisk samarbeid 

Ifølge Paul Pop, professor ved Danmarks Tekniske Universitet og en av forfatterne av rapporten, vil et fortsatt nordisk lederskap på området kreve mer samarbeid innen forskningen for å skape bedre synergier mellom landene. I dag er kompetansen spredt mellom ulike nasjonale miljøer. Et viktig grep vil være å etablere et felles nordisk senter som kan utvikle kunnskap som styrker implementeringen av IIoT. 

Professor Paul Pop siger: “Våre nordiske samfunn er langt fremme også på veien til det grønne skifte. Det er hovedsakelig to grunner til at mer forskning om IIoT på nordisk nivå er gunstig. Alle land har mye kunnskap, men begrensede ressurser, og vi kompletterer hverandre med kompetanse. Derfor vil det være veldig verdifullt å forene krefter for å skape løsninger som muliggjør en grønn overgang for industrien og samfunnene våre.” 

Les rapporten her.

Hva er Nordic IoT Hub

Forskningsnettverket Nordic University Hub on Industrial IoT (Nordic IoT Hub) er et samarbeid mellom:  

- Danmarks Tekniske Universitet  
- Lunds universitet, Sverige 
- Kungliga Tekniska högskolan, Sverige 
- Aalto-universitetet, Finland 
- Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 

Nettverket skal fremme nordisk samarbeid innen industriell IoT, og bidra til å skape et verdensledende forskningsmiljø på området. 

Nordic IoT Hub

Nettverket er en del av NordForsks forskningsområde «Universitetssamarbeid». Det overordnede målet for programmet er å styrke internasjonal konkurranseevne og legge til rette for utvikling av verdensledende nordiske forskningsmiljøer.

Universitetssamarbeid

The Digital Economy and Society Index 

EU-kommisjonen gjennomfører en årlig undersøkelse av digitale prestasjoner og konkurranseevne i medlemslandene, The Digital Economy and Society Index.
Undersøkelsen tar for seg:

- Utbredelse og kvalitet på bredbåndet
- Innbyggernes digitale ferdigheter
- Innbyggernes bruk av nettjenester
- Næringslivets omfang av digitale tjenester
- Offentlige digitale tjenester

Helt siden starten i 2015, har de nordiske landene vært i toppen av undersøkelsen.

The Digital Economy and Society Index  

Kontakter

Lise-Lotte

Lise-Lotte Wallenius

Seniorrådgiver