Inspirasjonskatalogen How to mobilise the Nordics stammer fra prosjektet Mobilising the Nordics, der et stort antall nordiske ledere møttes for å diskutere hvordan nordiske forsknings-, utdannings- og innovasjonssystemer kan fornyes og utvikles.
Katalogen inneholder fjorten ulike forslag som til sammen har som ambisjon å mobilisere de nordiske systemene for forskning, utdanning og innovasjon.
Direktør i NordForsk Arne Flåøyen sier:
"Vi behøver nytenkning om hvordan vi organiserer og gjennomfører forskning, utdanning og innovasjon i de nordiske landene. Vi håper denne publikasjonen kan bidra til det, og at den vil fungere som en inspirasjonskilde og et utgangspunkt for videre diskusjoner i hele Norden."
Gunnar Bovim er professor og spesialrådgiver ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og leder for styringsgruppen i Mobilising the Nordics.
"Jeg håper selvsagt at de som deltok kjenner seg igjen, og at de som ikke deltok finner inspirasjon og nye ideer. Det er også mitt ønske at forslagene her kan munne ut i ny politikk og konkrete adferdsendringer både hos institusjoner og enkeltpersoner. Flere av forslagene fortjener å bli en realitet, for eksempel forslagene om et Nordic Open University, om livslang læring og ikke minst satsingsområdet ‘Sustainable cities by the sea’," sier han.
Bærekraftige byer ved sjøen
Nettopp satsingsområdet innen bærekraftige byer ved sjøen er et av de i alt 14 forslag som fremheves som et lovende nordisk satsingsområde som krever videre undersøkelse og utvikling.
Utgangspunktet for dette forslaget er Horizon Europe-programmet. Arbeidsgruppens forslag kan kobles til minst tre av de fem EU-oppdragene, som hører under Horizon Europe, og har potensial til å sikre en sterk nordisk innvirkning på den digitale og grønne overgangen i Europa.
Byer produserer omtrent 72 prosent av alle globale klimagassutslipp. De fleste av de største og voksende byene i Norden ligger ved havet, og i Europa anslås det at i 2050 vil nesten 85 prosent av europeerne bo i byer. Det er derfor byer og deres innbyggere som i størst grad må ruste seg for å håndtere klimaendringene.
Det faktum at de nordiske landene og byene har mange ting til felles – kulturelt, samfunnsmessig, historisk, økonomisk, politisk – gjør ifølge rapportens forslag at det er et betydelig potensial for tiltak og felles løsninger i de nordiske byene.
Representanter fra hele Norden
For Gunnar Bovim var der flere ting ved Mobilising the Nordics som gjorde inntrykk:
"Jeg opplevde stor entusiasme rundt det å treffe representanter fra andre land og sektorer. Det var uformelt, og hadde en utradisjonell sammensetning av deltakere fra mange ulike sammenhenger. Det var en positiv prosess og mange deltakere deltok aktivt."
De 14 forslagene
- En felles nordisk strategisk ambisjon
- En felles nordisk analyse
- Overvåking og dokumentasjon av nordisk merverdi
- Et felles nordisk rammeverk for missions og partnerskap
- Fire nordiske grand challenges og mission boards
- Felles tilnærming til Horizon Europe
- Initiere nordiske tiltak for utvikling av bærekraftige byer ved sjøen
- Utvikling av en nordisk digital løsning/knutepunkt for samarbeid om etterutdanning
- Et nordisk åpent universitet
- Ny modell for etterutdanning
- Gratis universitetspiloter
- Nytt nordisk lederutviklingsprogram på toppnivå
- Felles lederutdannelse for å redusere barrierer
- Opprette et 'Nordisk Davos'
FAKTA: Mobilising the Nordics
Mobilising the Nordics ble startet høsten 2020 for å generere ideer til fornyelse og utvikling av nordiske forsknings-, utdannings- og innovasjonssystemer. NordForsk initierte og tilrettela prosjektet som en felles bottom-up-prosess med sikte på å skape dialog og samarbeid på tvers av Norden.
I løpet av våren 2021 deltok over 160 nordiske ledere på webinarer og nettbaserte workshoper. Blant deltakerne var ledere på toppnivå fra alle nordiske land og fra alle sektorer og deler av forsknings-, utdannings- og innovasjonssystemene.
NordForsk ble assistert i Mobilising the Nordics-prosjektet av Mobilize Strategy Consulting, som bidro med planlegging og gjennomføring av arrangementer, og skriving av inspirasjonskatalogen.
Les mer om Mobilising the Nordics