Kartlegging av nordisk innvandringsforskning

NordForsk har fått gjennomført en systematisk kartlegging av publikasjoner som omhandler flyktninger, migrasjon og integrering i Norden. Kartleggingen er tilgjengelig i rapporten Integrering av innvandrere i Norden – Et systematisk søk.

– Denne kartleggingen vil gjøre det enklere for forvaltere og beslutningstakere på alle nivå å finne fram til relevant kunnskap og dermed sette dem bedre i stand til å møte den nye flyktningkrisen i Europa på en god måte, sier NordForsk-Arne Flåøyen.

Bibliografien er satt sammen etter et systematisk søk utført av Andreas Anker, Elin Hammer Tveito og Mathias Sunde Valseth, studenter på Bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet. I tillegg til å være nyttig for forvaltere og beslutningstakere, vil den være relevant for forskere, studenter og andre som skal gjøre samme eller tilsvarende systematiske kartlegging av forskning på området.

Kartleggingen omfatter fagfellevurderte publikasjoner samt et utvalg norske rapporter som omhandler mottak og integrering av flyktninger i Norden i perioden 2000 til 2022.

Søkene ble gjort på engelsk og skandinaviske språk i syv forskjellige databaser. Søkene genererte totalt 3719 referanser. Etter en vurdering av referansene, endte man med å inkludere 630 referanser i kartleggingen.

De 630 referansene som er inkludert i bibliografien, består av 515 artikler på engelsk, 15 på dansk, 19 på norsk, 13 på svensk og 68 norske rapporter.

Alle referanser er også tilgjengelige for nedlasting til Endnote. I tillegg er alle søkestrengene fra det systematiske søket publisert i et eget appendiks.

Ukraina som bakteppe

Kartleggingen er del to av et arbeid NordForsk satte i gang i etter at Russland invaderte Ukraina tidligere i år. Invasjonen har resultert i den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig.

I april publiserte NordForsk den første delen gjennom rapporten Ukrainian refugees and the Nordics. Målet for denne rapporten var å gi innspill til, og formidle «best practice»-råd fra nordiske og britiske forskere om hvordan vi best kan ta imot ukrainske flyktninger som kommer til de nordiske landene.

Kontakter

Guttorm Aanes

Guttorm Aanes

Kommunikasjonssjef

Guttorm Aanes er kommunikasjonssjef i NordForsk, med ansvar for å styrke synligheten og effekten av NordForsk og det nordiske forskningssamarbeidet.

Han har omfattende erfaring med kommunikasjon fra norske departementer og forskningsinstitutter.

Guttorm har en mastergrad i medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. I 2023 fullførte han et masterprogram i PR-ledelse og strategisk kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI.

Presse og medier | NordForsk

LinkedIn-profil