NordForsk mottok totalt 63 kvalifiserte forslag, og mange av dem var av svært høy kvalitet. Prosjektene vil blant annet ta for seg psykososiale konsekvenser, tjenestebarrierer, deltakelse og intervensjoner, unges sårbarhet og motstandskraft, nordisk politikk og barns velferd, samt ulikheter i læring og psykisk helse.
Involvering av barn og unge
Et viktig element i utlysningen var involvering av barn og unge, og dette er tillagt vekt ved tildelingen av prosjekter. Et eksempel er prosjektet YoungEqual, der ungdom vil være involvert i alle faser av forskningsprosessen. De vil bli involvert i ulike deler av datainnsamlingen, både i planlegging, datainnsamling og analyse av dataene. I tillegg vil unge voksne fra alle de involverte nordiske landene bli rekruttert til å delta i fokusgruppeintervjuer.
Det har også vært viktig å ha de unge representert i vurderingen av søknadene. Derfor er Rasmus Emborg, leder av Ungdommens nordiske råd, et av medlemmene i call-komiteen, og vil delta i oppfølgingen av prosjektene gjennom hele perioden.
– Det er helt nødvendig å få fram kunnskaper om pandemiens effekter på barn og unge. Pandemien var en ekstraordinær hendelse der barn og unge direkte og indirekte ble utsatt for en rekke tiltak, blant annet stengte skoler og aktivitetstilbud, sier Arne Flåøyen, direktør i NordForsk.
– De nordiske landene håndterte dette på ulike måter, og da er det viktig at vi samarbeider for å finne ut hva som fungerte og hva som ikke fungerte, og hvilke langsiktige konsekvenser pandemien vil ha for barn og unge. Ikke minst med tanke på at vi må unngå å gjøre de samme feilene igjen.
Om utlysningen
Det overordnede målet for Nordforsks forskning om barn og unge er å støtte og fremskynde banebrytende nordisk forskning med stort potensial for innvirkning på velferden blant barn og unge i Norden etter pandemien.
Utlysningen søker blant annet å undersøke hvordan resiliens blant barn og unge kan fremmes, for eksempel gjennom helsefremmende og forebyggende studier, og å øke kunnskapen om samfunnets kriseberedskap, lære av covid-19-pandemien og bygge resiliens på ulike nivåer i samfunnet for å støtte barn og unges velferd.
Utlysningen er finansiert av NordForsk, Finlands akademi, Vetenskapsrådet, Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Rannis - Det islandske senteret for forskning, Norges forskningsråd.
Finansierte prosjekter
Alle finansierte prosjekter vil ha et budsjett på ca. 11 millioner norske kroner og en varighet på fire til fem år. Det totale budsjettet for utlysningen er 88 millioner norske kroner.
Prosjektlederne er fra Finland, Norge og Sverige, og deltakerne kommer fra alle de nordiske landene. Innen søknadsfristen i november 2022 mottok NordForsk 63 kvalifiserte forslag. Forslagene ble vurdert av et internasjonalt ekspertpanel. En utlysningskomité ga deretter sin anbefaling til NordForsks styre, basert på ekspertpanelets vitenskapelige vurdering, en vurdering av potensialet for nordisk merverdi og prosjektets bidrag til utlysningens overordnede mål. Beslutningen om finansiering ble tatt av NordForsk-styret 24. mai 2023.
- Children First: Nordic policies and children’s well-being (ChildrenFirst)
Prosjektleder: Mia Hakovirta, Åbo Universitet, Finland
Deltakere fra Finland, Danmark, Sverige, Island
- Children's and adolescents' responses to the pandemic–future risks of increasing inequalities in learning and mental health (YoungEqual)
Prosjektleder: Curt Hagquist, Göteborgs universitet, Sverige
Deltakere fra Sverige, Danmark, Norge, Finland
- Education of Refugees and Asylum Seekers under and post the Pandemic in Nordic Countries (ERAPAN)
Prosjektleder: Hanne Riese, Høgskolen i Innlandet, Norge
Deltakere fra Norge, Finland, Sverige
- Exploring Practices in Early Childhood of Tomorrow Develop resilience in social sustainable childhoods after Covid-19 (EXPECT)
Prosjektleder: Ole Henrik Hansen, Jönköping University, Sverige
Deltakere fra Sverige, Island, Finland, Danmark, Norge
- Mental health and life satisfaction among youth with disabilities and experiences of services in the post-pandemic period (D-youth)
Prosjektleder: Minna-Liisa Luoma, Institutet för hälsa och välfärd, Finland
Deltakere fra Finland, Island, Norge, Sverige
- Post-pandemic mental health: Risk and resilience in young people (covidmentYOUNG)
Prosjektleder: Helga Ask, Folkehelseinstituttet, Norge
Deltakere fra Norge, Island, Sverige, Danmark
- Post-Pandemic Vulnerability and Resilience: A bioecological approach towards youth wellbeing in Nordic schools and communities (SISU)
Prosjektleder: Agnieszka Butwicka, Karolinska Institutet, Sverige
Deltakere fra Sverige, Finland, Island, Norge
- Psychosocial problems, service barriers, participation and interventions during crises: solutions for children and young people (CrisesSolutions)
Prosjektleder: Andre Sourander, Åbo Universitet, Finland
Deltakere fra Finland, Island, Finland, Norge